vremena je sve manje / Ovo su najizgledniji kandidati za ministre: Most stavio veto na ministra financija Marića pa ga povukao

Još je manje od dva dana do imenovanja vlade u Saboru i činilo se da su skoro sve kockice posložene. Ali nikad se ne zna, neki mediji izvještavaju da je Most blokirao izbor nekih HDZ-ovih ministara, a u HDZ-u cijelu večer traje intezivno sastančenje. Evo što se zna

20.1.2016.
22:20
VOYO logo

Tihomir Orešković, Božo Petrov i Tomislav Karamarko dobro znaju da im je ostalo još malo vremena da popune ministarske fotelje koje napušta Vlada Zorana Milanovića.

No imena ljudi koji bi od ponedjeljka trebali voditi državu, još kriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će zasjesti u koju fotelju, ne znaju još ni oni koji će za nove ministre dići ruke za manje od dva dana.

Zasad je potpuno pouzdano da će Saboru u petak za premijera biti predložen Tihomir Orešković, a da će njegovi potpredsjednici biti šef HDZ-a i šef Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-ovoj kvoti ovo su najizglendiji ministri: menadžer iz Agrokora Zdravko Marić trebao bi preuzeti ministarstvo financija, u kojem je već bio državni tajnik i zamjenik za vrijeme prošle HDZ-ove vlade. No kako doznaje Jutarnji list, Most je u srijedu u večernjim satima stavio veto na Marićevu kandidaturu, no kasnije su ga povukli.

Ministar vanjskih poslova je - Miro Kovač, a EU fondova Tomislav Tolušić, sada župan Virovitičke županije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica zdravstva mogla bi biti bivša ravnateljica Hitne Mirna Šitum, ministar prometa HDZ-ov Oleg Butković, a graditeljstva Lovro Kuščević, načelnik Nerežišća na Braču. 

Ministar branitelja mogao bi na pritisak Tigrova ipak biti Mijo Crnoja, dok se fotelja ministra znanosti smiješi Predragu Šustaru sa Sveučilišta u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu kulture najbliži je povjesničar i član počasnog bleiburškog voda Zlatko Hasanbegović, ministar obrane birat će se između Josipa Buljevića i Nikole Brzice, a ministar turizma bit će Goran Pauk, a Nada Šikić kandidatkinja je za ministricu rada i socijalne skrbi. Novi ministar poduzetništva je Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a i član Predsjedništva.

Kad je riječ o šest mandata Mosta, tu je puno previranja u zadnji tren. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše šanse da sjedne u fotelju ministra ima Marinko Škare koji je, navodno, mandatarov favorit, a u kombinaciju se večeras vratio i Tomislav Panenić. Ante Šprlje u zadnji je tren isplivao kao favorit za ministarstvo pravosuđa pred kandidatom Jurom Martinovićem, ministar zaštite okoliša je Slaven Doborović, a poljoprivrede vjerojatnio Davor Romić.

Za čelno mjesto u MUP-u spominje se Filip Dragović, član predsjedničina Vijeća za domovinsku sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imena novih ministara službeno ćemo doznati sutra, zbog čega su šefovi HDZ-a i Mosta-a danas bili vrlo šturi u izjavama.

Na listi se nisu našla neka imena za koje se vjerovalo da će pronaći svoje mjesto u Banskim dvorima poput glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, šefice HDZ-ove predizborne kampanje Josipe Rimac, glavnog ekonomista MOST-a Ivana Lovrinovića niti Nikole Grmoje

Saborska rasprava o novoj vladi u petak bi mogla biti maratonska jer će o ministrima raspravljati svi zastupnici, a ne samo Klubovi kako je predlagao šef Sabora Željko Reiner. Karamarko i Petrov se zbog toga ne brinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će izgledati nova vlada i je li ovo kraj političkih prevrtanja koja traju već dva i pol mjeseca, znat ćemo sutra.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo