Ovrhe kucaju na vrata / Ovršeni na hitnom prijemu kod ministra predstavili svoje mjere: 'Mislim da su ih dobro prihvatili'

Nakon sastanka nisu krili nade koje polažu u novog ministra

7.9.2020.
20:38
VOYO logo

S četiri prijedloga u ruci, Udruga Ovršni stigla je pred ministra uprave i pravosuđa, strahujući od 16. listopada i povratka ovrha koje prijete za 400.000 Hrvata. Ovršni smatraju da se odgodama ovrha i novim zakonom mogu lakše oporaviti od financijskog kraha.

I dok blokirani od ministra imaju visoka očekivanja, iz ministarstva za njih još nemaju konkretan odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko sa svojim problemom. I u ime svih blokiranih. Tako su ovršeni stigli na hitni prijem kod ministra, jer 18.10. je pred vratima. Ovrhe kucaju na vrata.

"Ja sam blokirana još od 2012. kad mi je gospodin Hanžeković poslao blokadu kad je dijete krenulo u školu jer inkasator nije dolazio naplaćivati TV, novac je bio sa strane, ali pošto je djetetu trebalo pribor kupiti, novac je otišao na to, došlo je da ovrhu treba platiti, ja nisam imala tisuću i nešto kuna i od tada sam blokirana", rekla je Mirjana Spajić, tajnica Udruge Ovršni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DAN D SVE JE BLIŽI /

Prijeti val ovrha, Udruga Ovršni nudi prijedlog rješenja, Ministarstvo pravosuđa: 'Moramo ga proučiti'

Image
DAN D SVE JE BLIŽI /

Prijeti val ovrha, Udruga Ovršni nudi prijedlog rješenja, Ministarstvo pravosuđa: 'Moramo ga proučiti'

Kako bi izbavili narod iz, kako kažu, ovršnog ropstva ministru i njegovom timu predstavili su svoje mjere: moratorij na ovrhe do 31.12. kao i u gospodarstvu, ali i da se donese odluka o otplativosti duga u visini deset posto od ukupne neto plaće. Moratorij na prodaju duga trećim stranama, ali i izradu potpuno novog Ovršnog zakona u čijoj bi izradi sudjelovali i oni.

Nakon sastanka nisu krili nade koje polažu u novog ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo su naši novi prijedlozi, mislim da su ih dobro prihvatili, naravno par dana im treba radi konzultacija s ministarstvom financija, finom i pretpostavljam s premijerom", kazao je Danijel Galović, predsjednik Udruge Ovršni.

Ministru su, kažu, nekoliko puta i ponovili kako ne bježe od svog duga. Ali da nije fer da im se oduzima tri četvrtine duga od plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na 5000 kuna koje netko dobije neto, nije svejedno da li će čoveku ostati 4500 kuna ili 3600 kuna", poručio je Galović.

"Prvi puta ćete čuti, mi tvrdimo da je dug otplativ, ali novim odnosom vjerovnika i dužnika", izjavio je Radovan Preložnjak, potpredsjednik Udruge Ovršni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se delikatna situacija ovršenih riješila na što bezbolniji način, u Ministarstvu pravosuđa jutros su bili i predstavnici javnih bilježnika koji svoje prijedloge još kriju.

"O tome još ne možemo davat nikakve konkretne izjave, ali da se sukcesivno otprema taj broj ovrha koje su zaprimljene u javnobilježničkim uredima", rekla je Zvjezdana Rauš Klier, predsjednica Javnobilježničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li to biti na rate i kako će na kraju izgledati otplata, još se model nije osmislio. Na prijedlog ovršenih Ministarstvo bi se trebalo očitovati kroz nekoliko dana.   

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo