on sve odbacuje / Ozbiljne optužbe na račun gradonačelnika Petrinje za nepotizam i korupciju: poslove dobivaju članovi obitelji, projekti u gradu su sumnjivi

Prozvani gradonačelnik tvrdi da nepotizma u Petrinji nema te da mu HDZ i SDP sada 'pakiraju' samo zbog lokalnih izbora

30.1.2017.
19:09
VOYO logo

Nastavljamo donositi priče o sumnjama na nepotizam i korupciju na lokalnoj razini. Zapošljavanje rodbine gradskih vijećnika, trgovanje utjecajem, namještanja poslova - samo su dio optužbi na račun gradonačelnika Petrinje, Darinka Dumbovića od strane lokalne oporbe. Dumbović je uspio gotovo nemoguće - ujediniti SDP i HDZ  - barem na lokalnoj razini. On tvrdi da je sve laž i da mu se namješta zbog lokalnih izbora.

Otkako je gradonačelnik Petrinje postao kandidat reformista, Darinko Dumbović, grad je postao premrežen korupcijom i nepotizmom - tvrdi lokalna oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslove dobivaju uži članovi obitelji. Uglavnom su to poslovi u gradskim tvrtkama, znači konkretno Komunalcu i Privredi", kaže Svjetlana Lazić (SDP), zamjenica gradonačelnika Petrinje.

Lazić navodi primjer gdje je dvoje vijećnika HSS-a nagrađeno nakon što su podržali proračun za ovu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I nakon toga se dešava da jedan od tih vijećnika će postati 1.2. ravnatelj Hrvatskog doma Petrinja, a od druge vijećnice je unuk zaposlen u jednom gradskom poduzeću", dodaje Lazić.

Dumbović je u Petrinji uspio gotovo nemoguće - u borbi protiv nepotizma koji on navodno provodi, SDP-u se pridružio i lokalni HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već četiri godine vrše se dodatna zapošljavanja. Od 5 upravnih odjela sada ih imamo 9", tvrdi Mihael Jurić, predsjednik HDZ-a Petrinje.

Prozvani gradonačelnik tvrdi - sve je prema zakonu, a novi odjeli su tu da stvari bolje funkcioniraju. Optužbe da potkupljuje vijećnike - odbacuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nikada nisam došao niti jednoj komisiji niti dao zadatak da moraju nekoga zaposliti", poručuje Darinko Dumbović.

No dio dodatno zaposlenih koji su članovi obitelji vijećnika ne ispunjava uvjete kako bi uopće mogli raditi taj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djelomično je istina, ali nema drugih. Ako netko ima još par mjeseci do ispita on će položiti ispit pa će imati uvjete", tvrdi Dumbović.

U Petrinji je niknulo i niz skela koje bi trebale štititi građane od ruševnih kuća. No i tu se sumnja u pogodovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrtka koja vrši najam tih skela je tvrtka koja je osnovana 2015. godine u kratko vrijeme, a već s Gradom Petrinjom je dogovorila milijunske iznose", kaže HDZ-ov Jurić.

Gradonačelnika se proziva i zbog projekta Zelena kuća u kojoj će lokalni OPG-ovi, u centru Petrinje, nuditi svoje proizvode. Riječ je o privatnoj nekretnini za čiji najam Grad već 3 godine plaća oko 3 tisuće kuna na mjesec, a od OPG-ova ni traga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači ulažemo novce građana, Grada, u povećavanje vrijednosti i obnovu nečije privatne imovine", tvrdi Svjetlana Lazić (SDP), zamjenica gradonačelnika Petrinje.

Iz HDZ-a pak upozoravaju da je grad već sada blokiran zbog milijunskih dugovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbrojem svega dolazimo na dug od otprilike 52 milijuna kuna. Jasno je da s proračunom od 70-ak milijuna kuna da grad petrinja neće moći servisirati svoje dugove", kaže Jurić.

Gradonačelnik tvrdi - blokada će uskoro biti riješena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I mislim neće nikome ništa faliti ako mu kasni možda par dana plaća pogotovo u lokalnoj samoupravi u kojoj je uvijek na vrijeme", tvrdi Dumbović.

Vjerojatno zato je svima draže, a uz prave prijatelje i lakše zaposliti se tu, prije nego kod privatnika. No Dumbović tvrdi da nepotizma u Petrinji nema te da mu HDZ i SDP sada 'pakiraju' samo zbog lokalnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo