Zabrinjavajuće stanje / Pacijenti ostali bez obiteljskog liječnika: Plaća do 14.000 kuna, no nema interesa, a evo i zašto

Image
Foto: Shutterstock

Ova situacija izazvala je sve veće gužve u čekaonicama

4.3.2020.
9:33
Shutterstock
VOYO logo

Gotovo četiri tisuće pacijenata ostalo je bez obiteljskog liječnika u Metkoviću. U Domu zdravlja jedna je liječnica obiteljske medicine dala otkaz, dok je druga otišla na porodiljni dopust. 

Tako će biti sve dok se ne nađe zamjena. To je sve izazvalo gužve u čekaonicama. Osim te dvije ordinacije, u Metkoviću postoji njih još sedam, ali te su poluprivatne. To znači da liječnici imaju koncesije u svojim ambulantama koje nemaju neke veze s Domom zdravlja, osim što se nalaze u istoj zgradi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dom zdravlja Metković davno je raspisao natječaj koji je stalno otvoren, ali zasad nema interesa. Nude dobre uvjete - plaćeni smještaj ili financiraqnje rate kredita za one koji bi potpisali ugovor na neodređeno vrijeme. 

"Novom liječniku za privremeni rad uz plaću nudimo plaćanje smještaja i putnih troškova u iznosu od dvije kune po kilometru, a onima koji bi se željeli zaposlili na neodređeno Dom zdravlja bi pokrivao ratu kredita u iznosu do 4500 kuna, što dugoročno znači rješenje vlastitog stambenog pitanja", kazao je ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću Mihovil štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječniku se nudi i plaća od 13 do 14 tisuća kuna uz smještaj. 

"Ako ljudima nije u interesu raditi i zaraditi, onda ja tu stvarno ne mogu ništa", rekao je Štimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije ordinacije rade samo za "golu plaću"

U ordinacijama će raditi zamjenice dok se ne pronađu stalni liječnici. 

Metković nije iznimka.  Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisao je da četvrtina ordinacija obiteljske medicine mora ostati u sastavu Doma zdravlja. To bi značilo da u Metkoviću ostaju dvije ordinacije obiteljske medicine u kojima liječnici rade samo za "golu plaću". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici koncesionari tako bi zaradili više, čač dvostruko, od liječnika u javnom zdravstvu. Ordinacija koncesionara mjesečno ima oko 45 tisuća kuna glavarina koje im isplaćuje HZZO prema broju pacijenata, piše Jutarnji list

Kad sve poplaćaju, ostane im 25.000 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koncesionari nisu zaposlenici Doma zdravlja. Njih plaća HZZO pa bi im on to trebao narediti. Neka im kažu: ‘Gospodo, trenutačno je Dom zdravlja Metković iscrpio sve mogućnosti, raspisuje natječaje, a nema interesa za zapošljavanje. Izvolite primati pacijente’. Dom zdravlja nema alate da im može bilo što narediti", zaključio je Štimac. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo