Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
odgođeni pregledi

Pacijenti plaćaju skupu cijenu pandemije: Na MR mozga u Zagrebu se čeka 427 dana, a na kardiologa u Rijeci godinu

Zbog otežanog pristupa javnim zdravstvenim ustanovama, pacijenti su se okrenuli privatnicima

Image
Foto: Zeljko Hladika/Pixsell
RTL Vijesti/ 31.1.2022. u 13:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U posljednjih šest mjeseci, otkako smo doživjeli dva pandemijska vala, a brojne bolnice zbog preopterećenosti odgodile operacije, broj pacijenata koji u bolnicama čekaju na prvi pregled ili dijagnostičku pretragu smanjio se za oko 10 000, te ih je sada ukupno 230 000.

Iako na prvu djeluje ohrabrujuće, razlog najvjerojatnije leži u tome što su se pacijenti, zbog otežanog pristupa javnim zdravstvenim ustanovama, okrenuli privatnicima, piše Novi list.

Dok je naručenih za prve preglede nešto manje, bolnice su i dalje prebukirane. Ukupni broj pacijenata na listama čekanja veći je od 860 000, te se na prvi pregled i dalje čeka prosječnih 123 dana, ili četiri mjeseca, a na prvi dijagnostički pregled 179 dana, ili gotovo dva mjeseca dulje.

Okretanje privatnim poliklinikama ne čudi, posebno jer se na MR mozga, na primjer, u KBC-u Zagreb čeka enormnih 427 dana, a prvi slobodni termin je tek u ožujku 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
ponestaje mu vremena

Skinuli ga s liste čekanja za novo srce jer nije cijepljen protiv Covida: 'Nećemo dijeliti organe nekom tko ima male šanse za život'

U KBC-u Rijeka stanje je zamjetno bolje, jer se na istu pretragu čeka ''samo'' 78 dana. Prema službenim listama čekanja HZZO-a, za MR kralježnice se naručuje u prosjeku za 10 mjeseci, dok se na ultrazvuk srca, prostate i dojke, u prosjeku čeka između sedam i devet mjeseci.

U KBC-u Rijeka stanje je također bitno povoljnije za pacijente u odnosu na nacionalni prosjek, na UZV srca u riječkoj se bolnici naručuje za travanj, dok za UZV dojke i prostate riječka bolnica nije prijavila nikakve liste čekanja. Na red za ultrazvuk dojke može se, kako stoji u sustavu HZZO-a, doći već za tri dana.

Upravo se čita

RTL Vijesti/ 31.1.2022. u 13:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba