antikorupcija u zdravstvu / Pacijenti prijavili niz liječnika za primanje mita: 'Problem postoji na razini cijele Hrvatske'

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata objavila rezultate kampanje te analizirala trenutnu situaciju s davanjem mita u bolnici

17.12.2018.
10:49
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Nakon skandala oko davanja mita u iznosu od 3.000 eura jednom splitskom kardiokirurgu zaposlenom u KBC Split, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata pokrenula je kampanju "Antikorupcija u zdravstvu" u kojoj su pacijenti, koji su davali mito ili koje su liječnici tražili mito, mogli anonimno prijaviti svoje slučajeve. 

Udruga je nakon dva tjedna kampanje u kojoj je sudjelovalo preko 200 pacijenata objavila rezultate te analizirala trenutnu situaciju s davanjem mita u bolnici. Nakon analize podataka, udruga tvrdi da je osumnjičeni kardiolog protiv kojeg se vodi istraga prijavljen s 22 prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljena i nekolicina liječnika koji nisu živi

10 prijava odlazi imenom i prezimenom na liječnika iz jedne Zagrebačke bolnice, slijede, 3 prijave imenom i prezimenom na još jednog liječnika, dok su 37 puta pojedinačne prijave imena i prezimena koje se nisu dalje ponavljala. Prijavljen je i 1 medicinski tehničar koji je uzimao novac za liječnika i 2 političara, a nekolicina prijava se odnosi i na liječnike koji više nisu živi. 

Ostale prijave nisu napisane imenom i prezimenom kao što se tražilo, već su generalno napisane, stoga nisu bile adekvatne za analizu, ističu u udruzi te zaključuju da problem postoji puno godina unazad i na razini cijele Hrvatske. "Pozivamo na suradnju i liječniku komoru i udruge liječnika kako bi program borbe protiv korupcije postao trajan u zajedničkom interesu svih dionika u našem zdravstvenom sustavu jer su nedostajale njihove ključne reakcije, za razliku od Uskoka i Ministarstva zdravstva koji su pokazali nultu toleranciju na isto", poručuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo