KORONAKRIZA

Pandemija nam je smanjila plaće, a cijene hrane rastu: Piletina je skuplja nego u Njemačkoj i Finskoj

Standard građana i građanki Hrvatske i bez korone nije bio blistav

Image
Foto: Shutterstock
RTL.HR/ 31.10.2020. u 13:56

Lani je u riziku od siromaštva bilo 743.000 građanki i građana koji su zarađivali manje od praga rizika za siromaštvo što za jednočlana kućanstva mjesečno iznosi 2.710 kuna i 5.691 kunu za obitelji s dvoje djece.

Image
CIJENA ZDRAVLJA

Koliko dubina džepa utječe na sadržaj tanjura? 'Hraniti se zdravo postaje sve veći izazov'

Image
CIJENA ZDRAVLJA

Koliko dubina džepa utječe na sadržaj tanjura? 'Hraniti se zdravo postaje sve veći izazov'

Svaki četvrti zaposleni u kolovozu ove godine primio je plaću manju od 4.411 kuna, a 10 posto njih dobilo je plaću 3.711 kuna i manje, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Moglo bi se reći da je zaposlenih s plaćama koje osiguravaju standard života bez problema krpanja kraja s krajem mjeseca oko 30 posto, a riječ je o onima s plaćama većim od 7.280 kuna, pri čemu ih 10 posto prima više od 10.346 kuna.

Korona je pokazala zube na potrošnji: prošlog tjedna su građani u trgovinama ostavili 2,28 milijardi kuna ili 75 milijuna kuna manje nego u istom lanjskom razdoblju, prema podacima Porezne uprave.

Dok statistika kaže da je promet u maloprodaji pao za 6,9 posto u devet ovogodišnjih mjeseci u usporedbi s lani, cijene su istovremeno porasle za 0,3 posto, pri čemu je hrana skuplja 2,4 posto. Voće je skuplje 10,9 posto, meso 5,9 posto, mineralna voda i sokovi 3,6 posto, kruh jedan posto... Hrana je poskupjela više nego su porasle plaće koje su u osam mjeseci realno porasle 2,1 posto u odnosu na iste lanjske mjesece ili za 290 kuna na 6724 kune, dok je medijalna plaća za kolovoz znatno manja i iznosi 5747 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Sudeći prema indeksu troškova života internetskog portala Numbeo, Hrvatska je na ljestvici najskupljih zemalja skočila za 15 mjesta, s 56., na kojem je bila sredinom prošle godine, na 41. mjesto među 135 zemlje sredinom ove godine. Indeks troškova života popeo se s 50,05 na 56,31 što je papreniji indeks nego u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Kuvajtu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji ...

Cijene namirnica su tom plasmanu dale značajan doprinos. Tako, primjerice, pileće filete, jaja i govedinu plaćamo skuplje nego Nijemci, Česi, Slovenci, Poljaci, Finci, Kanađani, Amerikanci... Po cijenama pilećih fileta šesti smo u svijetu, po cijenama sira domaće proizvodnje na 19. smo mjestu, po cijenama riže na 20. mjestu, jaja na 23., dok po cijenama govedine držimo 24. mjesto u svijetu. S cijenama goriva smo 15. u svijetu, isti plasman zaradili smo i cijenom bočice cole u restoranima od 1,93 eura.

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

U Hrvatskoj se, što se cijena tiče, isplati jesti kruh jer štruca od pola kilograma svježega bijelog kruha košta 0,93 eura i po toj je cijeni negdje oko polovice ljestvice. Koliko je to zdravo, već je druga tema.

RTL.HR/ 31.10.2020. u 13:56

Više s weba

Pročitajte još

Image
izbio oko 19 sati

Buknuo požar na vrhu Biokova. Gori na iznimno nepristupačnom terenu

Više s weba