o novoj cijeni / Panenić o poskupljenju struje: Vlada pala bez ispaljenog metka

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je i kako će poskupljenje struje povećati ulazne troškove gospodarstvenicima što će se preliti na ukupnu cijenu dobara

31.8.2017.
20:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Most nezavisnih lista povećanje naknade za obnovljive izvore energije i poskupljenje električne energije smatra jednokratnom mjerom koja je površna i njome se neće puno puno postići, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, dodavši kako je "Vlada pala bez ispaljenog metka".

"Ministar energetike Tomislav Ćorić nije učinio ništa da se ono smanji i povećanje od 10,5 lipa po kilowatsatu je teško održivo na dugi rok pogotovo ako se vodi ovakva politika", ustvrdio je Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući kako se oko toga spominjalo i njega, Panenić je naveo kako su, dok je bio ministar, pokušavali zaustaviti ugovaranje nekih projekata, jer je već tada bilo očigledno da će opterećenje sustava biti preveliko i da će se prelomiti preko poduzetnika i građana.

 Analize su već tada pokazivale da bi naknadu trebalo povećati za 18 lipa po kilowatsatu u odnosu na sadašnji 10,5 lipa i to će (povećanje) u budućnosti tek doći.  Željeli smo nadolazeći udar izbalansirati kako bi  dio prelio na proizvođače koji ostvaruju ekstraprofite, kazao je. Kao primjer naveo je da se u vjetroparku Krš - Pađene (142 megawata)  na milijardu kuna investicije dobit tijekom 14 godina bila 1,5 milijardi, što znači da se na svaku uloženu kunu ostvaruje kuna profita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo da je to prekomjerna dobit koju plaćaju naši građani i da treba pronaći model kako da se taj trošak podijeli između proizvođača, distributera električne energije i ostalih subjekata kako ne bi bio udar na naše građane, kazao je Panenić. 

Također je rekao kako će poskupljenje struje povećati ulazne troškove gospodarstvenicima što će se preliti na ukupnu cijenu dobara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od velikih stavki u Ministarstvu gospodarstva se odnosi na tu naknadu koja je bila 1,5 milijardi kuna u prošloj godini, a s najnovijim povećanjem će se popeti na 2 milijarde kuna. Vlada je donijela reformski plan za ovu godinu u kojem je jedna od ciljeva rasterećenja poslovnog sektora za 20 posto od prekomjernih neporeznih davanja, odnosno parafiskalnih nameta. To je s današnjim danom i povećanjem  naknade "palo u vodu" i postavljeni ciljevi su se urušili, tvrdi Panenić.

 "Prozivke da ja kao ministar i ministar Slaven Dobrović koji je došao poslije nismo poduzeli korake da povećamo naknadu je plasiranje nečega što nije bila politika vlade u kojoj smo bili, nego pronalaženja modela da se ne poveća naknada. Time smo legitimirali sve negativne postupke i posljedice odluka koje su donošene u vrijeme vlade Zorana Milanovića i ministra Ivana Vrdoljaka", rekao je. Panenić tvrdi da će svi projekti koji su tada ugovoreni, dobiti naknadu od hrvatske države, a ona će ih ubrati od hrvatskih građana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opskrbljivači imaju razloga biti zadovolji jer znaju da će se naplatiti i nemaju potrebe razgovarati s ministrom ni Vladom o nekim mjerama koje bi mogli poduzeti jer će ostvariti svoje ciljeve, naglasio je Panenić.

Bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Mate Rebić govorio je o mjerama koje su u Ministarstvu pripremali kako bi smanjili iznos naknade koje građani trebaju izdvojiti za poticanje obnovljivih izvora energije. Smatra kako neće svi građani Hrvatske snositi isti teret. Svi koji se griju na električnu energiju, pritom prvenstveno mislim na Dalmaciju, osjetit će povećanje puno veće od 20 kn mjesečno, račun će biti i do sto kuna veći., upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most nezavisnih lista zalaže se za  snažnu energetsku tranziciju i trajno povećanje udjela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu te stvaranje uvjeta da se građani što više uključe u energetsku tranziciju, a ne da se prelama preko njihovih leđa. Energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne servis klijentelističkim skupinama i svrha samoj sebi, smatraju u Mostu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo