MEDIJACIJA / Pantovčak i Banski dvori sve više podsjećaju na 'najljepše doba u životu'. Predsjednik premijeru poslao pismo o Banožiću

U pismu predsjednik premijeru piše kako ne vidi mogućnost suradnje s ministrom Banožićem zbog strateškog zlostavljanja načelnika Glavnog stožera

20.1.2022.
18:53
VOYO logo

Predsjednik Milanović pisao je premijeru Plenkoviću i žalio se na ministra obrane Banožića. S obzirom na to da odgovora nije bilo, Ured predsjednika i javno je objavio pismo.

No iako ga nitko, uvjeravaju iz Banskih dvora, nije pročitao, prije i poslije sjednice Vlade premijer i njegov ministar predsjedniku su ipak odgovorili. I to preko medija jer jedino tako i komuniciraju. Palo je i novo obećanje, predsjednik će dobiti ugovore o Rafaleima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković kaže kako ima pravo na to. "On je predsjednik države. Da li mi imamo prostora za suradnju ili ne, nebitno ali ima pravo na ugovore i dobit će ih. Koji su isto apsolutno tajni", rekao je.

Image
PREMIJER O AKTUALNIM TEMAMA /

Plenković: 'Vlada će dostaviti Milanoviću ugovore o kupnji Rafalea. Zvonko? To je primjer harange'

Image
PREMIJER O AKTUALNIM TEMAMA /

Plenković: 'Vlada će dostaviti Milanoviću ugovore o kupnji Rafalea. Zvonko? To je primjer harange'


Prije mjesec dana predsjednik je to i pismeno zatražio, a pisao mu je i početkom ovog tjedna, a onda je njegov Ured pismo, uz ovaj dvojac koji vodi državu iako ne komuniciraju, i objavio.

U pismu predsjednik premijeru piše kako ne vidi mogućnost suradnje s ministrom Banožićem zbog strateškog zlostavljanja načelnika Glavnog stožera od kojeg je ministar tražio ostavku, a za kojeg je inspektorat zaključio da nije kršio zakon. To baš i nije točno, kaže ministar obrane, iako se pravda tajnošću izvješća o nadzoru koji je sam zatražio.

"Jednostavno je pisalo da je utvrđeno da načelnik nije kršio zakon", govori ministar obrane", Mario Banožić koji upitan je li taj dio bio točan govori: "Nalaz glavnog inspektorata je kvalificiran dokument, ne mojom voljom nego temeljem Pravilnika o tajnosti podataka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, premijer je upitan hoće li tražiti od Banožić da objavi izvješće. "Ne, neću se uopće u to miješati. Zašto? Zato što nije Banožić taj koji stavlja klasifikacije na te dokumente. Ali Banožić je tražio inspekciju? Pa što onda, nije ga tražio za javnost nego za sebe", tvrdi pa dodaje: "Banožić je zadovoljan s izvješćem, ako je on zadovoljan onda je ok."

Banožić pak navodi: "Predlažem da predsjednik Republike Hrvatske gospodin Milanović skine klasificiranost sa podataka koje je on stavio, to su putovanja, zbog kojih je nastao ovaj problem isto tako i nalaz. Isto tako kad on to učini, učinit ću i ja za ovo. Tako da javnost dobije jednu kompletnu sliku."

Plenković pak na sve gleda ovako: "Glede koncepta i teze, ne vidim mogućnosti za daljnu suradnju ili neću više surađivati, ok i to zbog pazite ovo strateškog zlostavljanja. Mogu i ja tako reć, mislim da predsjednik republike strateški zlostavlja ogroman dio institucija, građana, medija, analitičara, komentatora, političkih aktera i ne vidimo nikakvu mogućnost za daljnju suradnju, ali smo spremni za dijalog. To vam je dakle otprilike ta varijante. Dakle ništa, sve skupa ništa."

Iz Ureda predsjednika zasada nema odgovora, a ministar čiju ostavku predsjednik zaziva poručuje: "Ja ostajem u Vladi, imam potpuno povjerenje premijera. Taj sukob, tko ga je prouzrokovao, tko odbija suradnju taj bi trebao u pravilu i pozvati. Ja sam pozvao sa svoje strane evo ja ću sad odmah poslije Vlade, ako mi možemo se dogovoriti za sastanak bit će mi drago da se održi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


A premijer, koji s predsjednikom ne komunicira ni na koji način kaže: "Metodološki apsolutno neprihvatljivo slanje pisama pa onda objavljivanje putem medija tako da su mi sva ta pisma koliko god ih ima totalno irelevantna!" 

Ali ministru i predsjedniku savjetuje neka komuniciraju. Pa nas odnos Pantovčaka i Banskih dvora sve više neodoljivo podsjeća na najljepše doba u životu. Samo što ih za to građani ne plaćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo