pismo iz vatikana / Papa Franjo imenovao kardinala Bozanića svojim izvanrednim izaslanikom na Trsatu

Image
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

'Ovim Pismom imenujemo te Našim izvanrednim izaslanikom za svečanu proslavu Jubileja u svetištu Majke Božje, koju odredismo za dan 1. srpnja ove godine', priopćeno je iz Vatikana

30.6.2017.
17:59
Žarko Bašić/PIXSELL
VOYO logo

Na našu je mail adresu stigao dekret kojim je papa Franjo imenovao kardinala Josipa Bozanića svojim izvanrednim izaslanikom, a mi vam ga prenosimo u cijelosti:

"Našemu časnom bratu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipu Bozaniću

kardinalu Svete Rimske Crkve

Tekst se nastavlja ispod oglasa

i nadbiskupu metropolitu zagrebačkomu

Presveta Bogorodica Djevica Marija, Majka Isusa Krista, čija je blažena prsa sisalo sâmo božansko Dijete (usp. Lk 11, 27), vjekovima je hranila i neprestano hrani sve svete svojim prsima, punima čistoga i neokaljanoga mlijeka istinskoga i preobilnoga milosrđa (usp. Matilda Magdeburška, Fluens lumen divinitatis – Tekuće svjetlo božanstva I, 22). S pravom, dakle, prvi među Slavenima katolički hrvatski narod, uvijek vjeran Kristu i njegovoj Crkvi, sinovskom pobožnošću časti slavnu Majku Otkupiteljevu, najvjerniju Odvjetnicu Hrvatske, koja taj narod čuva velikom brižnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U doba kada je Naš predšasnik, blaženi Urban V., vraćajući se iz Avignona, godine 1367. pobožno pohodio Loreto, susreo je tamo hrvatske hodočasnike, čijom je vjerom bio veoma ganut te im je tako sam od sebe darovao prekrasnu sliku Bogorodice, da bi osjetili prisutnost ljubljene Majke tješiteljice i pomoćnice. Oni su tu sliku s velikim poštovanjem donijeli na Trsat, gdje je – kako se kaže – prije bila smještena Loretska kućica.

Zato smo i Mi svim srcem čeznuli slijediti hodočasnike koji ustrajno mole i vrlo pobožno časte Bezgrješnu Djevicu Mariju u tamošnjemu drevnom svetištu Riječke nadbiskupije. Kada smo saznali da ove godine pada šestopedeseta obljetnica spomena onoga dana kada je u Trsatsko svetište došla glasovita Bogorodičina slika, rado smo prihvatili molbu časnoga brata Ivana Devčića, nadbiskupa metropolita riječkoga, da za tu jedinstvenu proslavu pošaljemo oca kardinala radi veće svečanosti, pobožnosti i koristi duša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga Tebe, časni naš brate, za koga znamo da si ispunjen razboritošću i zaslugama, kao i to da si dugogodišnji ustrajan i vjeran službenik hrvatskoga naroda, Apostolske Stolice i cijele Katoličke Crkve, odlučismo odrediti da Nas predstavljaš u onoj Nama predragoj zajednici. Stoga te ovim Pismom imenujemo Našim izvanrednim izaslanikom za svečanu proslavu Jubileja u svetištu Majke Božje, koju odredismo za dan 1. srpnja ove godine.

U Naše ćeš ime predvoditi liturgijska slavlja i tamo nazočne vjernike snažno ohrabriti da ustrajno nasljeduju Krista i pobožno časte njegovu milostivu Majku, kako je običaj u onim krajevima i kako se to od davnina obdržava. Osim toga, prenijet ćeš Naše pozdrave i pripadnicima drugih kršćanskih vjeroispovijesti kao i prisutnim građanskim vlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvaleći odvažna svjedočanstva katoličke vjere i marijanske pobožnosti svoga puka u prošlim vremenima, sve ćeš pozvati da još više poštuju duhovnu baštinu, a zatim da ju marljivo prenose djeci, napose zagovorom svetoga Nikole Tavelića, blaženoga Alojzija Stepinca i ostalih svetaca i blaženika vaše plemenite nacije, te ponajviše Blažene Bogorodice Djevice Marije, u kojoj je bila i jest sva punina milosti i svako dobro (sv. Franjo Asiški, Pozdrav Blažene Djevice Marije, 3).

Naposljetku, časni naš brate, ponajprije Tebi, kao glasniku nebeske milosti i svjedoku naklonosti Naše volje, udjeljujemo apostolski blagoslov, za koji želimo da ga u Naše ime s puno ljubavi podijeliš svim sudionicima tamošnjega značajnog događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vatikanskog grada, dana 3. lipnja, godine 2017., pete Našega pontifikata.

Franjo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo