sve spremno za posjet / Papamobil Jadrolinijinim brodom stigao u Split na putu za Sarajevo

Image
Foto: Jadrolinija

U noći sa srijede na četvrtak brodom 'Marko Polo' u sklopu redovne linije Ancona - Split, prevezen je papamobil na putu za Sarajevo

4.6.2015.
11:06
Jadrolinija
VOYO logo

Jadrolinijinim brodom "Marko Polo" prevezen je papamobil kojim će se koristiti papa Franjo za svoga Sarajevu u subotu, 6. lipnja.

Image

Papamobil na putu za Sarajevo stigao u Split!

Image

Papamobil na putu za Sarajevo stigao u Split!

Papamobil prevezen je iz Ancone u Split redovitom linijom u noći s 3. na 4. lipnja, priopćila je u četvrtak Jadrolinija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papamobil neslužbeni je naziv za specijalno konstruirani automobil kojim se Sveti Otac koristi tijekom svojih službenih posjeta. Obično je tako napravljen da je papa vidljiv za velike narodne mase.

Apostolsko putovanje pape Franje u Sarajevo pod motom "Mir vama" treći je posjet poglavara Katoličke Crkve Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripreme u punom jeku

Pripreme za pohod pape Franje Sarajevu, planiran za 6. lipnja, u punom su jeku, a novinari su se u srijedu mogli uvjeriti u radove koji se obavljaju na stadionu Koševo, gdje će biti upriličeno središnje misno slavlje uz sudjelovanje 65 tisuća hodočasnika.

Na bini s oltarom, dominirat će veliki križ i Isusov kip

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dvadesetpetmetarskom podiju postavljen je oltar, posebno izrađen za ovu prigodu u Tomislavgradu, čiji je autor akademski slikar Ilija Skočibušić.

Na jednostavnoj bijeloj podlozi, kako je pojasnio don Tomo Knežević, voditelj liturgijsko-glazbenog programa, pismom bosančicom ispisano je "Zdravo tijelo Isusovo", a posebice za Papin posjet izrađeni su kalež, procesijski križ i dva svijećnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stadionskom oltaru od srijede je i stolac od hrastovine, kojega su u majstorskoj radionici u Zavidovićima izradili otac i sin Salem i Edin Hajderovac. "To je dar dvojice Bošnjaka-muslimana", istaknuo je don Tomo dodajući kako to dovoljno pokazuje koliko je papa Franjo omiljen svima u Bosni i Hercegovini.

Binom s oltarom u subotu će ipak po svemu sudeći dominirati veliki križ s raspetim Kristom, djelo Roberta Tomića iz Tomića brijega kod Posušja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je 45-godišnjak novinarima kazao kako mu se dogodilo nešto nevjerojatno jer je rad na križu i skulpturi, koji zajedno teže oko tonu, počeo još prije pet godina i tada nije ni slutio da će to njegovo djelo završiti na misi sa Svetim Ocem.

Sam Isusov kip težak je oko 250 kilograma i načinjen je od orahovine, a križ je iz jednog komada hrastova drveta. "Radio sam ovaj zavjetni križ za crkvu Sv. Josipa na Kupresu gotovo tri godine", kazao je Tomić, koji je organizatorima dočeka Papina pohoda Sarajevu sam ponudio ustupiti križ za misno slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su se složili da napravim ovo raspelo i to je to", kaže skromno ovaj 45-godišnjak, otac petoro djece, dodajući kako se cijela obitelj raduje zbog toga, posebice jer nisu ni slutili što će biti s raspelom kada ga je počeo izrađivati.

"Ništa mi nije bilo teško jer radim ono što volim, a ovo mi je prvo što sam napravio", kazao je Tomić dodajući kako je prije pet godina zapravo bio kockar koji se preobratio prilikom jedne ispovijedi i od tada počeo rezbariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna pozornost susretu s mladima

Uz središnje misno slavlje na Koševu u Crkvi posebnu pozornost poklanjanju pripremama za Papin susret s mladima.

Don Šimo Maršić, voditelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih, kazao je u četvrtak kako se za susret s Papom prijavilo 4550 mladih odnosno 150 skupina iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 1900 mladih dolazi iz Hrvatske u Sarajevo kako bi se tamo 6. lipnja sastali sa Svetim Ocem, a na molitvenom bdijenju koje će u petak navečer biti organizirano na Stupu bit će dvije i pol tisuće mladih.

"Svi mladi dobro su došli čuti poruke mira", kazao je don Šimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Federacije BiH i član državnog odbora za organiziranje Papina posjeta Sarajevu Marinko Čavara u srijedu je kazao kako će se do posljednjeg trenutka ulagati maksimalni napori da sve protekne u najboljem redu. "Dolazi nam i državni poglavar i poglavar Katoličke crkve koji donosi poruku mira", kazao je Čavara izražavajući uvjerenje kako će Papin posjet doprinijeti da BiH ne bude ostavljena po stranu u europskim razmjerima. "Nama treba takva pomoć", poručio je Čavara.

Član organizacijskog odbora Nevenko Herceg kazao je kako je za potrebe Papina pohoda izrađeno točno 15.120 različitih akreditacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to je urađeno uz visok stupanj zaštite kako bi se spriječila krivotvorenja i moguće zloporabe", kazao je Herceg upozorivši kako će pristup mjestima na kojima bude Papa biti strogo nadziran.

Šest tisuća pripadnika policijskih snaga čuvat će Papu

Glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić u srijedu nije želio izrijekom potvrditi koliko će policajaca u konačnici biti angažirano na osiguranju Papina posjeta, no neslužbeno se doznaje kako je za to spremno i može biti angažirano do šest tisuća pripadnika različitih policijskih i sigurnosnih agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve policijske agencije u BiH učinit će što je u njihovoj ovlasti", kratko je kazao Nefić.

Potvrdio je kako nisu donesene nikakve odluke o ograničenju radnog vremena trgovina i ugostiteljskih objekata uz prometnice kojima se bude kretala kolona vozila s Papom, no vlasnicima je sugerirano da prilagode radno vrijeme zbivanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvjesno je samo kako će iz sigurnosnih razloga biti zatvorene ljetnje terase s trase kretanja kolone u kojoj će biti Sveti Otac.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo