'Ujedinjeni protiv fašizma' / Parada ekstremnih desničara: crnokošuljaši se postrojili na glavnom zagrebačkom trgu

Na Trgu se nalazi 20-ak pripadnika 'stranačke vojske' kojoj je policija dala dozvolu za okupljanje

28.2.2016.
12:11
VOYO logo

U samom središtu Zagreba na Trgu bana Josipa Jelačića Autohtona hrvatska stranka prava postrojila je crnokošuljašku stranačku vojsku.

Jutarnji piše da se ondje nalazi 20-ak pripadnika 'stranačke vojske' te da je ondje i nekoliko desetaka prosvjednika iz Radničke fronte koji im zvižde i nose transparente s natpisom 'Ujedinjeni protiv fašizma'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

N1 televizija javlja da je policija Autohtonom HSP-u dala dozvolu za postrojavanje.

"Poručujemo svim fašistoidnim snagama u Hrvatskoj, koje svojom ultrareakcionarnom zločinačkom ideologijom žele očuvati hrvatski tajkunistan takav kakav jest ili od njega načiniti još nazadnije mjesto, da im nećemo dopustiti da neometano marširaju ulicama naših gradova", poručili su, a prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Parada ekstremnih desničara: crnokošuljaši se postrojili na Trgu bana Jelačića

Image

Parada ekstremnih desničara: crnokošuljaši se postrojili na Trgu bana Jelačića

Nakon što su 23 pripadnika "Hrvatskih domoljubnih snaga" obučenih u crno položila prisegu ispred još toliko simpatizera, čelnik A-HSP Dražen Keleminec čestitao im je te u podužem govoru odbacio tumačenja da je A-HSP proustaška stranka.

"Mi smo hrvatski domoljubi koji su to dokazali u Domovinskome ratu braneći Hrvatsku od jugo-srpskog fašizma, četništva, UDBA-e i KOS-a. Mi nismo ustaše, mi nismo fašisti", rekao je Keleminec te napomenuo da ih iz Radničke fronte tako nazivaju "jer za to dobivaju novac iz inozemstva, među ostalima i od Save Štrbca iz Srbije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pozdrav "Za dom spremni" koji koristi njegova stranka kaže da je to "stari hrvatski pozdrav koji nikome nije smetao kad su ga koristili branitelji u Domovinskome ratu te ginuli za slobodnu Hrvatsku".

"A oni koji su protiv Hrvatske", dodao je, "iz proračuna su od Zorana Milanovića dobili više od 500 milijuna kuna - Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Milorad Pupovac, antifašisti…, a taj novac treba usmjeriti prema radnim mjestima i onima kojima je teško".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U redovima Radničke fronte nosili su se pak transparenti "Ujedinjeni protiv fašizma" i "Protiv ustaštva - fašizma", a čuli su se i povici prema Hrvatskim domoljbnim snagama: "Crnokošuljaši". Simpatizeri Radničke fronte još su izvikivali "Ustaše, četnici, zajedno ste bježali" te su pripadnicima "Hrvatskih domoljubnih snaga" poručili da "odu iz Zagreba". 

"Van iz Zagreba", "No passaran" uzvikivali su, uz pjesme koje su puštali putem razglasa: "Ay carmela“, "Internacionala“, "Bandiera Rossa“, "Bella Ciao“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pozivu za današnje okupljanje stoji: 

"Saziva se postrojavanje časnika dana 28. 02. 2016. godine (nedjelja) s početkom od 11,45 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Na Trgu bana Josipa Jelačića pokazat ćemo komunistima i četnicima kako se voli Hrvatska. Svi u glas dat ćemo PRISEGU DOMOVINI. Nakon prisege u vojničkom stroju krećemo prema grobu Oca Domovine dr. Anti Starčeviću gdje ćemo zapaliti lampaše, položiti vijenac i pomoliti se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo