'gdje smo pogriješili?' / Pavasović Visković: 'Trebali su znati. Ja sam gledao odlazak Torcide i rekao da će biti gadnih problema'

'Policija je napravila tri ključne greške. Klubovi se ne smiju baviti zabranom transparenata', tvrdi Pavasović Visković

23.5.2022.
19:30
VOYO logo

O uzrocima, ali i pravosudnim posljedicama napada Torcide na policiju, Andrija Jarak je u studiju RTL-a Danas razgovarao s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem.

Godinama govorimo da je sreća jer nema ozlijeđenih, sad kažemo sreća je jer nema mrtvih. Na pitanje jesmo li došli do kraja, odvjetnik Pavasović Visković kaže kako misli da jesmo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ne neke stvari moraju resetirati, vratiti na početne položaje, da vidimo gdje smo svi pogriješili i u kojem smjeru treba dalje. Nedopustivo je da bilo tko napada hrvatsku policiju, ali nedopustivo je i da se smiješa jedan koktel u kojem će hrvatski policajac pucati iz pištolja u masu koja ga napada. To je tako pogrešno da se svatko mora zapitati gdje je pogriješio da do toga dođe", smatra odvjetnik.

Image
NAPALI POLICIJU /

Osumnjičeni navijači na ispitivanju: Tvrde da nisu krivi i da nisu sudjelovali u obračunu na autocesti

Image
NAPALI POLICIJU /

Osumnjičeni navijači na ispitivanju: Tvrde da nisu krivi i da nisu sudjelovali u obračunu na autocesti

Kaže da ovo nije bio planirani napad nego jedan "izboj frustracija koje su se taložile godinama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi morate biti svjesni činjenice da današnje ravnateljstvo policije plaća cehove svojih prethodnika, toga da se većina visoko rangiranih policajca prešetavalo sa prominentnim pripadnicima zločinačke organizacije Zdravka Mamića i to su ta djeca gledala. Gledali su poljudskoj loži kako Mamić dolazi i radi incident s Ivom Begom, sa četiri načelnika policijskih uprava. To je samo po sebi skandal. Naravno da ova sadašnja postava policije nije promamićevska, ona nije kompromitirana, ali postoje rezidue iz prošlih vremena koje su isprovocirale ove ljude do te mjere da se na kraju moralo dogoditi ovo", kaže Pavasobić Visković.

Pa ipak, opravdanja za njihov čin, smatra, nema, kao ni relativizacije. No, ponovo naglašava da se treba proanalizirati što je dovelo do ovoga jer je policija u svojo strategiji napravila tri ključne greške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Od jutra se znalo da je Krešimir Antolić koji je zapravo jedan bivši korumpirani policajac PU zagrebačke, koji je Mamiću prodavao tajne, što je notorna činjenica, u svojoj fantazmagoriji smiješao nekakvu priču u kojoj će on napraviti problem Torcidi i Hajduku", rekao je, misleći na unos transparenata.

Iako kaže da optužbe koje je iznio nisu dokazane, tvrdi kako se za njih zna. Što se tiče transparenata, Pavasović Visković kaže da su to trivijalnosti s kojima se uprave klubova ne smiju baviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hajduk službeni mora dopustiti Boysima da uđu na Poljud s bilo kakvim transparentom i da se sretno vrate kući. To je posao nogometnih klubova, a ne da rade takve gluposti. Policija je ujutro trebala imati procjenu da Torcida neće pristati ući na Maksimir bez svojih transparenata. To je kao da tražite od vojske da u rat ide bez zastave, dakle to se dogoditi neće", rekao je.

Odvjetnik je pojasnio kako su u tom slučaju trebali zatvorit Sveti Rok i vratiti ih nazad, ili ako su već došli ispred stadiona, da je policija trebala naložiti upravi Dinama da ih pusti na stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje Andrije Jarka da prokomentira tvrdnje Antolića o tome da se on pridržavao propisa i zakona, da se na taj način godinama postupa te da je Torcida nezadovoljna vodstvom Hajduka, kaže da radi o dječjem prepucavanju.

"Ako ćemo razgovarati na taj način će za par mjeseca biti pet mrtvih. Posao uprave kluba je da osigura Dinamu da dođe na stadion i vrati se u Split", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako očekujete da ćete 1500 19-godišnjaka punih testosterona dovesti iz Splita u Zagreb, reći im da neće ući na stadion i onda ih mirno vratiti nazad, bolujete od ozbiljnih iluzija. Ja sam gledao odlazak Torcide sa stadiona i čovjeku do mene rekao da će biti gadnih problema", dodaje.

Kaže i da je nedopustivo je da bilo tko napadne hrvatskog policajca, uopće nema govora o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo tko od njih će izvaditi oružje i pucati bez ikakvog razloga", kaže.

A rješenje je, kaže, da policija prizna svoje propuste, "kadrovska prešetavanja iz policije u HNS i obratno, da budu svjesni da su griješili u prošlosti i prestanu tretirati te ljude kao stoku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti klinci gledaju stvari u binarnom kodu. Treba pročistiti tu atmosferu, normalizirati odnose među klubovima i da postane normalno da ja sa svojim djetetom kao Hajdukovac mogu doći otići u Zagreb na utakmicu.

Komentirao je i šutnju HNS-a, za koji kaže da je "samo mrvicu bolji nego prije, sjajan kada treba dijeliti novce reprezentacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebali su reagirati odmah. Netko iz HNS-a trebao je biti na toj benzinskoj pumpi", kaže.

Od finala kupa u četvrtak kaže da ne zna što očekivati, no i da policija treba barem utrostručiti ono što je smatrala da je potrebno u ljudstvu za osiguranje te utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo