PUN HVALE ZA VLADU / Pavić: 'EU fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje, Pelješki most im je trajni spomenik'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Pavić je najavio i otvaranje učilišta za administraciju EU fondova

6.10.2019.
14:12
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

"Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje", rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić u nedjelju na šibenskoj rivi na Sajmu EU fondova koji se održava u sklopu regionalnih Dana EU fondova.

Pavić je istaknuo kako je u trenutku kad je sadašnja Vlada preuzimala sustav upravljanja EU fondovima, ugovornost iznosila devet posto, a sada iznosi 75 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isplaćene su 22 milijarde kuna", rekao je, "što je vrijednost šest peljeških mostova".

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku: poboljšavaju zdravstvo - u koje je uloženo 1,7 milijardi kuna u bolnice i opremu, zatim prometnu infrastrukturu - u koju je uloženo više od milijardu kuna,  u zračne luke Split i Dubrovnik, a do kraja ove omotnice na red će doći i Lošinj i Brač. "Pelješki most je trajni spomenik ovoj financijskoj omotnici", dodao je Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europski fondovi mijenjaju i školstvo na bolje", rekao je, "pa je tako uloženo više od milijardu kuna u program e-škola, 680 milijuna kuna u kurikularnu reformu te 6,5 milijardi kuna za zapošljavanje".

Ministar Pavić istaknuo je i da su porezna rasterećenja donijela dvije milijarde kuna više jedinicama lokalne i regionalne samouprave i da taj novac treba uložiti u sufinanciranje projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i otvaranje učilišta za administraciju EU fondova.

To učilište, rekao je, neće biti konkurencija sadašnjim studijima za pisanje EU projekata, već je dodatni program za ljude koji će administrirati EU fondove potreban  kako bismo olakšali korisnicima način povlačenja sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenik među najuspješnijima u povlačenju EU novca

Premda Šibenik slovi kao jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova po povlačenju novca iz EU fondova, šibenski gradonačelnik Željko Burić rekao je da nije zahvalno govoriti o rekorderima jer kriteriji nisu uvijek isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak, Šibenik je povukao sve što je htio povući, sukladno Programu razvoja i Strategiji razvoja grada. Imamo sinkronizirani koncept razvoja i u svima koristimo EU sredstva, najviše je riječ o ulaganju u infrastrukturu. Ulaganje u kulturnu baštinu je odradilo odličan posao u turizmi i gospodarstvu, a sada idemo prema održivom razvoju turizma. Turizam neće izdržati bez infrastrukture pa zato radimo sve zajedno“, rekao je Burić.

U Šibeniku je u tijeku više od 1,1 milijardu kuna investicija - 500 milijuna kuna bez PDV-a vrijedan je projekt aglomeracije kojim se ukidaju septičke jame uz more, 200 milijuna kuna stoji Centar za gospodarenje otpadom, 50 milijuna središnji gradski trg Poljana, a više od 50 milijuna namijenjeno je za obnovu Tvrđave sv. Ivana. Najavio je i da se u srijedu potpisuje ugovor za gradnju studentskog doma u vrijednosti od 85 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Pauk: Brojna ulaganja i u Dalmatinskoj zagori

Predsjednik Zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako su brojna ulaganja u Zagori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema grada ili općine koji nije povukao neka sredstva iz EU fondova po bilo kojoj osnovi. Drniš se preporodio u turističkom smislu, a Knin se također obnavlja EU novcem. Teško je sve nabrojiti, ali znamo da u županiji, bez grada Šibenika, imamo oko 500 milijuna kuna ulaganja iz EU fondova", rekao je Pauk.

U sklopu izložbenog prostora sudionici su mogli degustirati i kupiti izložene proizvode, čuti informacije o uspješnim projektima u njihovu susjedstvu te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade. Pripremljen je i atraktivni zabavno-edukativni program za najmlađe, prigodni gastro šou uz degustacijsku podjelu jela te nastupe kulturno-umjetničkih društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo