Ministar sindikatima / Pavić: 'Ponudili smo maksimalno koliko smo u ovom trenutku mogli'

Ministar rada i mirovinskog sustava osvrnuo se na mogućnost štrajka sindikata javnih službi

12.11.2018.
18:05
VOYO logo

Sindikati javnih službi odlučili su odbiti ponudu Vlade o povećanju osnovice plaće za 3 posto. Osim većih plaća, kako su izvijestili na konferenciji za novinare, traže i povećanje božićnica te dara za djecu. Ukoliko Vlada odbije njihove zahtjeve, kao krajnju mjeru pritiska najavili su i mogućnost štrajka. 

Podsjetimo, Vlada je javnim službama ponudila povećanje osnovice od 3 posto, a ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić tada je izjavio kako je povećanje osnovice plaća za 3 posto maksimum koji je Vlada mogla ponuditi u okviru planiranog proračuna za 2019. godinu. Povećanje osnovice od tri posto na plaću od 5000 kuna bilo oko 150 kuna bruto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankica Prašnjak, iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, rekla je da je stanje u njihovom resoru neizdrživo zbog odljeva radne snage uslijed loših uvjeta rada, odnosno potplaćenosti.

"Samo na Rebru nedostaje 300 medicinskih sestara", istaknula je Prašnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o svemu tome misli ministar Marko Pavić?

"Vlada je svjesna naših državnih i javnih službi. Upravo radi toga smo imali 2017. godine tri puta po dva posto povećanje osnovice, što se prenijelo i na ovu godinu. Ove godine osigurano je milijardu kuna više za plaće državnih i javnih službenika nego godinu dana ranije. Isto tako ispregovarali smo i novi prijevoz koji je koštao 148 milijuna kuna više i božićnice i regres za koje smo ukupno isplatili pola milijarde kuna", kazao je Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako Vlada itekako investira

"Za sljedeću godinu, unutar proračunskih mogućnosti predložili smo dodatno povećanje od 3 posto uz sve ove pogodnosti koje sam rekao, koje smo ispregovarali prethodno. Državni službenici su prihvatili takav prijedlog, javni nisu", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je maksimalan trud Vlade da se iziđe u susret i da se povećaju plaće. Svjesni su da plaće trebaju rasti, ali isto tako su svjesni proračunskih mogućnosti. Rast od tri posto je otprilike pola milijarde kuna dodatno na proračun za sljedeću godinu u odnosu na ovu. Kada se zbroji taj dodatni prijevoz od 143 milijuna kuna, božićnica i regres koji su isto pola milijuna kuna, to nisu mala sredstva koja Vlada ulaže u povećanje, poručio je Pavić.

Što ako dođe do štrajka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tome, apsolutno smo svjesni situacije i vrijednosti unutar proračunskih mogućnosti, ponudili smo maksimalno koliko smo u ovom trenutku mogli", rekao je Pavić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo