Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zamjenica ravnatelja HZJZ

Pavić Šimetin za RTL Danas: 'Od ovih 4500 oboljelih danas možemo očekivati da će umrijeti njih 45.'

Kaže da prema podacima koje prate, samo u posljednjih mjesec dana Hrvatska je imala 47 tisuća novooboljelih

RTL Danas/ 27.10.2021. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U školama koje su dokazana žarišta će se korona privremeno suzbiti, no kako riješiti nova žarišta. O tome i o još aktualnim temama sa zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivanom Pavić Šimetin razgovarala je Donna Diana Prćić

Kaže kako prema podacima koje prate samo u posljednjih mjesec dana, Hrvatska je imala 47 tisuća novooboljelih:

"Možemo očekivati da od ovih četiri i pol tisuće ljudi koji su novooboljeli, 45 premine u nekakvom periodu koji je ispred nas. Znači kroz sljedećih, mjesec, dva ili tri."

Kaže kako je to izrazito zabrinjavajuće te kako su to velike brojke: "Jedino možda što je utješno kad pogledamo u odnosu na drugi val tada se radilo o 2 posto smrtnosti, znači duplo veća je bila smrtnost,  i to nam govorio jako o cijepljenju jer smanjenje te smrtnosti je ipak posljedica cijepljenja, a pogotovo cijepljenja naših starijih građana i građana s kroničnim bolestima." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kaže kako je cjepivo svima na raspolaganju te kako smo naučili iz prethodnih valova da moramo nositi masku, ne izlaziti iz kuće, družiti se s poznatim ljudima. 

Kaže kako im je prošle godine bilo lakše donositi strože mjere, ali ove kad je cjepivo dostupno "i kad već mjesecima svatko tko god želi može cijepiti, može birati cjepivo i onda prema ovim građanima koji su to napravili  taj iskorak za sve nas zajedno i za sebe trebamo na neki način  isto biti i fer i podržati ih i onda pokušati imati nekakav suživot bez tih jako strogih mjera. Recimo jedan nekakav doprinos će biti i ovo što se tiče nastave sljedeći tjedan tako da eto budu se školarci manje kretali i manje ulazili u kontakt pa bi to moglo pridonijeti, ali najvažnije je da se cijepimo, da se nosi maska, da se drži distanca."

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

O školama

Kaže kako je nužno napraviti nešto za tu populaciju: "Pa evo ovo je nekakav kompromis između, s obzirom na to da je i onako već praznici prva tri dana onda je ovaj četvrtak i petak, nije možda tako prevelika žrtva, a da se dobije da su učenici devet dana ipak kod kuće, da nisu u prometu, da se ne okupljaju. Jedino je važno da oni paze na to kako će se ponašati kod kuće, da se ne druže puno." 

Kaže kako se nada da neće doći ni do povećanja brojki ni do online nastave nakon jesenskih praznika: "Škola je od esencijalnog značenja za sve nas. Imamo ono jedno pravilo od Svjetske zdravstvene organizacije  da se škole zadnje zatvaraju, prve otvaraju pa toga se ipak budemo držali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL Danas/ 27.10.2021. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
uklanjaju se kante

U centru Zagreba smeće će se iznositi od 20 - 22 sata ili ide kazna: 'Ako vas nema doma, pitajte susjeda'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba