PCR se čeka dulje od izolacije / Pavić Šimetin za RTL: 'Za 2 tjedna to bi trebalo biti to. Već smo prošli 5. tjedan uzlaznog trenda 5. vala'

' Svi, da bi im se zatvorila samoizolacija, moraju biti zadnja 24 sata bez znakova bolesti, a pogotovo bez povišene temperature', kazala je Pavić Šimetin

29.1.2022.
19:20
VOYO logo

Najnovije detalje o novima pravilima ima RTL-ova reporterka Leona Šiljeg koja je razgovarala s Ivanom Pavić Šimetin, zamjenicom ravnatelja HZJZ-a.

Nova pravila mogla bi nastupiti već idući tjedan. Hrvatski zavod za javno zdravstvo treba napisati nove preporuke, a onda kada ih objavi one stupaju na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S današnjim danom nešto je malo manje od 43 000 građana u samoizolaciji.

Ivana Pavić Šimetin je komentirala datum objave nove preporuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo ih očekivati oko prvog veljače, možda 2. veljače. U ponedjeljak moramo sve detaljno dogovoriti i pregledati iskustva drugih zemalja i kako Europski centar za kontrolu bolesti preporuči.  U utorak ili srijedu možemo imati završnu verziju", kazala je Pavić Šimetin.

Skraćivanje izolacije na pet dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve naše preporuke koje vrijedno pišemo vrijede od tog trenutka kada ih objavimo pa će tako i ta da se izolacija skrati na pet dana", dodala je.

Image
'vrlo skoro' /

Izolacija se skraćuje na 5 do 7 dana: Capak i Božinović objavili nova pravila i za COVID potvrde

Image
'vrlo skoro' /

Izolacija se skraćuje na 5 do 7 dana: Capak i Božinović objavili nova pravila i za COVID potvrde

Čekanje na PCR test dulje samoizolacije

Za PCR test se sada čeka pet do čak sedam dana stoga postoji mogućnost da se netko testira i izađe iz samoizolacije prije primitka rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tko se ne testira peti, šesti, sedmi dan on onda izlazi iz samoizolacije po onome kako bi izlazio po onome da se nije testirao. Osobe koje su cijepljene i preboljele, njima traje sedam dana, neovisno o testiranju. Oni koji nisu cijepljeni i preboljeli njima izolacija traje deset dana. Ako ne dođe do testiranja, onda se na taj način, protokom vremena zatvara izolacija.

To se naravno odnosi na osobe koje imaju blagu kliničku sliku ili su bez simptoma, a koje u svakom slučaju u zadnja 24 sata prije zatvaranja izolacije, bilo da je to peti dan na temelju negativnog testa, sedmi ili deseti dan na temelju protoka vremena. Svi, da bi im se zatvorila samoizolacija, moraju biti zadnja 24 sata bez znakova bolesti, a pogotovo bez povišene temperature", objasnila je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke zemlje su već prije su već prije smanjile samoizolaciju na pet dana pa se postavlja pitanje je li Hrvatska to mogla učiniti ranije.

"Ne možemo govoriti o tome da je to trebalo ranije zato što tek sad dolaze dokazi da se to može. Primjerice za samoizolaciju, ona i dalje mora trajati barem sedam dana jer se pokazalo da se može postati pozitivan upravo taj peti ili šesti dan. Što se tiče samoizolacije to su zapravo najnoviji dokazi o tome da je ovdje kraća inkubacija i da tijek bolesti ide brže tako da tek sada istraživanja pokazuju da je to moguće i sigurno", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je vrhunac petog vala.

"Nama je uzlazni trend 2. i 3. vala trajao deset tjedana, 4. vala 14 tjedana. Sada je već peti tjedan uzlaznog trenda petog vala. S obzirom na veću zaraznost i činjenicu da u svakom trenutku prilični udio naše populacije pozitivan to može biti čak i 10 posto ako gledamo na brzim antigenskim testovima je danas bilo 28 posto pozitivnih. Taj uzlazni trend može biti kraći u ovom valu nego što je bio u ostalim valovima. Pet tjedana je već iza nas, znači još nekakvih 10 dana, dva tjedna, možda koji tjedan više i to bi trebalo biti to", objasnila je Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na testiranja učenika ponedjeljkom.

"Naša velika nada je da će tijekom ovog tjedna biti nabavljeni testovi pa bi u tjednu nakon ovog moglo krenuti testiranje, ako bi se uspjeli nabaviti testovi. Nešto od testova je na lageru odnosno u robnim zalihama međutim htjeli bismo da se radi o testovima koji su namijenjeni za samotestiranje sa prednošću onih testova temelju sline ako se ne uspiju nabaviti onda na temelju brisa nosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram reći da se kod brisa nosa radi o štapiću koji najviše do dva centimetra ulazi u nos. Znači to nije onaj štapić koji ulazi duboko u nazofarinks tako da smo u potrazi da takvim testovima. Ako ih uspijemo nabaviti s tim bi se krenulo 7. veljače u ponedjeljak", zaključila je Pavić Šimetin.  

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo