MINISTAR NE POPUŠTA / Pavić: 'Štrajk je legitiman, ali ne možemo povećati plaće službenika više od 3 posto'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Pavić je podsjetio da su plaće u državnim i javnim službama već ove godine povećane za 6 posto

20.11.2018.
11:14
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u utorak je ocijenio "legitimnom opcijom" najavljeni štrajk sindikata državnih i javnih službi, koji traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, ali, naglasio je, Vladin prijedlog povećanja plaća za 3 posto je maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt "Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat“, Pavić je podsjetio da su plaće u državnim i javnim službama već ove godine povećane za 6 posto, odnosno da je riječ o paketu vrijednom milijardu kuna. Osim toga, istaknuo je, riješen je i prijevoz koji je koštao 140 milijuna kuna više nego lani, a božićnice i regres iznose još pola milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sljedeću godinu, sa tri posto povećanja plaće predvidjeli smo dodatnih milijardu kuna više u odnosu na ovu godinu. Prema tome, unutar proračunskih mogućnosti ponudili smo maksimum. No, sutra ćemo ponovno sjesti kao pregovarački timovi, a u četvrtak održati mirenje i vjerujem da ćemo kroz dijalog nastaviti zajednički surađivati", kaže Pavić.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je kako je štrajk legitiman, ali Vlada koja upravlja proračunom dala je maksimalnu ponudu koja je u skladu s proračunskim mogućnostima za iduću godinu.

U pogledu nezadovoljstva sindikata mirovinskom reformom, podsjetio je kako je Vlada na njihov prijedlog ublažila odredbu o odlasku u mirovinu sa 67 godina života te će se s njezinom primjenom početi od 2033. godine, a ne od 2031. godine, kao što je bio prvotni prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će Vlada za drugo čitanje u Hrvatskome saboru prijedlog zakona dodatno ublažiti oko penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu. To je, ističe, bio drugi glavni zahtjev sindikata, koje je ponovno pozvao na razgovore prije nego se konačni prijedlog zakona uputi u saborsku proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo