gospićki heroji / Pedijatrica koja je dignula helikopter za dječaka i spasila ga: 'Imao je krvarenja na koži, to je znak sepse'

Dr. Linda Hibravi Kosić kaže da su prve dobro reagirale sestre koje nisu pedijatrijske struke: 'Bila je gužva, a one nisu dale da čeka...'

3.8.2022.
20:16
VOYO logo

Reporterka RTL Danas uživo je razgovarala s pedijatricom Lidom Hibravi Kosić u Općoj bolnici Gospić koja je reagirala i zatražila helikopter za prijevoz dječaka koji je dobio gnojni meningitis koji može biti fatalan u svega dva sata.

Ispričala je što se dogodilo: "Otac dovodi dječaka zbog visoke temperature i bolova u nogama. Naše medicinske sestre, koje nisu pedijatrijske struke, brzo su procijenile da je dječak ozbiljnije bolestan. Unatoč velikoj gužvi nisu dozvolile da čeka, odmah su ga uputile na pregled. Kolegica Rukavina, nakon što je postavila venski put i pregledala dječaka, pozvala je nas pedijatre. Do našeg dolaska, dječak je razvio glavobolju i počeo je kočiti vratom što je jasan znak meningitisa, ali razvijala su se i krvarenja na koži što je znak da je meningitis krenuo i prema sepsi."
Nastavila je da su dječaku dali antibiotiku širokog spektra u visokoj dozi, nastavili davati infuziju i krenuli u poziv dizanja helikoptera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZBOG BAKTERIJSKOG MENINGITISA /

Roditelji dječaka koji je zbog meningitisa helikopterom prebačen u Rijeku za RTL: 'Jako nas brine, ali Ivan je hrabar'

Image
ZBOG BAKTERIJSKOG MENINGITISA /

Roditelji dječaka koji je zbog meningitisa helikopterom prebačen u Rijeku za RTL: 'Jako nas brine, ali Ivan je hrabar'

"S obzirom na veliku gužvu te da je dijete bilo potrebno što prije, u dva ili tri sata, dopremiti do klinike, odlučili smo dignuti helikopter i za pedijatriju na Kantridi", rekla je.
Na pitanje, bi li dječak preživio da se nije digao helikopter, rekla je da je teško to procijeniti jer su dali dječaku početnu terapiju koja ga je stabilizirala. "Ali trebala je i daljna obrada i intenzivan nadzor. U svakom slučaju brzi transport igralo je presudnu ulogu za dječaka", rekla je dr. Lida Hibravi Kosić.

Dala je i savjet na koje simptome roditelji trebaju žurno reagirati: "Ako je riječ o izrazito visokim temperaturama od 40 i više stupnjeva, ako se teško skida ili se uopće ne može skinuti, ako se dijete žali na glavobolju, povraća ili ako se pojave znakovi krvarenja po koži jer to je već alarmantan znak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dječak iz ove priče je u bolnici na Kantridi na jedini intenzivnog liječenja, stabilno je i ako tako ostane do sutra ujutro, mogao bi biti prebačen na odjel gdje će ostati desetak dana. Svi se nadaju da će svoj 12-i rođendan, koji je za dva tjedna, dočekati kod kuće uz svojih četvero braće i sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo