GOSTOVAO U RTL DIREKTU / Peđa Grbin o bitci za SDP i novom protukandidatu Ranku Ostojiću: 'Nikoga on nije zeznuo'

Kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin gostovao je u RTL Direktu

2.9.2020.
22:30
VOYO logo

Kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin gostovao je u RTL Direktu.

Na pitanje je li ga iznenadio Ranko Ostojić sa svojom kandidaturom u zadnji čas, Grbin je odgovorio: "Sve nas je iznenadio". Otkrio je da nije znao da će se Ostojić kandidirati, a smatra da ga svojom kandidaturom nije "zeznuo". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi mi u SDP-u znamo i tko je Ranko Ostojić i kakva je njegova dosadašnja uloga u stranci. Njegovo je puno pravo kandidirati se kao, kao i svih nas ostalih koji smo se kandidirali. Nikoga on nije zeznuo", kazao je Grbin i dodao da će svi izaći pred članove i članice i izložiti svoje vizije i ideje te će se na temelju toga izabrati novi predsjednik SDP-a. 

Milanovićev kadar?

Na konstataciju da ih se obojicu percipira kao "Milanovićev kadar", Grbin je odgovorio da su obojica u SDP ušli prije Milanovića. "Mi smo svoji ljudi, a tu smo jer mislimo da stranku treba učiniti boljom. No ne samo zbog nas jer bolji i jači SDP treba i ovoj zemlji da bi spriječio i ovakav Zakon o obnovi Zagreba koji je predložila HDZ-ova Vlada", rekao je Grbin te dodao da taj zakon nije solidaran, ambiciozan i koji želi zadržati status quo u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato Hrvatskoj treba jaka stranka poput SDP-a koja bi mogla stvarati nove politike za Hrvatsku i zato su bitni ovi izbori", kazao je Grbin. Rekao je da ne zna na temelju čega je Ivo Josipović zaključio da je Kolar favorit za predsjednika SDP-a. 

"Mislim da nitko od nas nema kristalnu kuglu da bi mogao procijeniti na koji način članice ili članovi odlučuju i biraju kandidata", rekao je i dodao kako smatra da svi kandidati imaju svoje bolje i lošije strane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na temelju onoga što smo dosad radili i kako smo, na primjer, građane zastupali u Saboru i borili se za njihova prava i borili se, recimo, kada im je za vrijeme izborne kampanje netko pokušao oduzeti pravo glasa, upravo na temelju toga će naši članovi i članice zaključiti tko treba biti predsjednik stranke", rekao je Grbin. 

"Zašto bi trebalo biti drugog kruga?"

Na pitanje što misli tko će ući u drugi krug, odgovorio je protupitanjem zašto se smatra da treba biti drugog kruga. "Ne vidim zašto bi sada trebalo biti drugog kruga", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i prethodni izbor Davora Bernardića za predsjednika SDP-a. "Stranka je tada, nažalost, izabrala osobu koja je bila daleko manje prihvatljiva biračima nego što su to bili drugi kandidati. Stranka je, nažalost, tada pogriješila, članice i članovi su  odabrali loše, a posljedice smo gledali protekle četiri godine", kazao je te dodao da je jako bitno da se odabere osoba koja ima "elektabilnost". 

"To je mogućnost da privuče birače SDP. Ja sam na posljednjim izborima pokazao da to mogu i držim da već na temelju toga imam barem jednu od potrebnih kvaliteta koju bi trebao imati novi predsjednik SDP-a", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio je na pitanje zašto smatra da je najbolji kandidat za predsjednika SDP-a. "Imam tu elektabilnost. Ali važnije od toga je da mene i članovi i članice, ali i birači  znaju. Znaju što sam proteklih 10 godina radio u Saboru, znaju kako sam ih zastupao, znaju za što sam se zalagao", kazao je i dodao da znaju i koliku ima volju za donošenje promjena. 

"Znaju za što sam se zalagao, a to je ono što je u srži SDP-a: solidarnost, pravednost i pomoć onima koji su slabiji", rekao je te dodao kako nakon ovih izbora za predsjednika SDP-a neće biti raskola u stranci već slijedi puno, rada, truda i okupljanja te sastavljanja tima koji će SDP voditi u promjenu pa stvaranje novog SDP-a pa pobjednu na sljedećim parlamentarnim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana govora u Saboru?

Komentirao je i današnje saborske teme te je kazao da je broj zastupnika u Saboru ograničen zbog epidemioloških mjera. "Nadam se da su pokazatelji koji su vodile Predsjedništvo Sabora u donošenje takve odluke ispravni", rekao je i dodao da ne vidi problem u tome što manje ljudi smije biti u Saboru nego da vidi problem ako se zastupnicima ograničava mogućnost govorenja. 

"To se danas dogodilo. Mi iz oporbe smo o tome već danas razgovarali i vjerujem da ćemo u narednih nekoliko dana pokrenuti inicijativu prema Ustavnom sudu da se preispita odredba Poslovnika koja ograničava pravo na govor zastupnika", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo