zbog koronavirusa / Peđa Grbin ima prijedlog: 'Sabor treba proglasiti izvanredno stanje u državi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustav Republike Hrvatske je u nizu odredbi predvidio kako ćemo postupati u izvanrednom stanju

19.3.2020.
11:44
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je izjavio da bi Sabor trebao donijeti odluku o izvanrednom stanju u državi i taksativno pobrojati koje se slobode i prava građana smiju i zbog čega ograničavati.

Ustav Republike Hrvatske je u nizu odredbi predvidio kako ćemo postupati u izvanrednom stanju. Većina nas te odredbe doživljava kao nešto što se primjenjuje u slučaju ratnog stanja, ali te odredbe pokrivaju i čitav niz drugih situacija u kojima država ne može funkcionirati, kazao je Grbin novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da bi bilo dobro da Hrvatski sabor konzumira svoje ovlasti iz članka 17. Ustava i iskoristi mogućnost koju mu daje Ustav da zakonom ograniči pojedine slobode i prava naših građana. To bi bio ispravan put, a na taj način otvaramo i vrata da, ukaže li se potreba, Vlada i predsjednik mogu sinkronizirano djelovati ako se Sabor u budućnosti ne bude mogao sastajati i donositi odluke na koje ih ovlašćuje Ustav“, smatra Grbin.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je Sabor jučer usvojio krizne mjere koje se odnose na Nacionalni stožer civilne zaštite, ali misli da je ispravan put iskoristiti ovlasti koje im daje Ustav i donijeti odluku o kriznoj situaciji, odnosno o izvanrednom stanju i u toj odluci taksativno navesti koje se slobode i zbog čega ograničavaju.

U Članku 17. Ustava stoji: "U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jdinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda, pojedine slobode i prava se mogu ograničiti. O tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opseg ograničenja mora biti primjeren naravi pogibelji, a za posljedicu ne može imati nejednakost osoba s obzirom na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, nacionalno ili socijalno podrijetlo. Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pranoj određenosti kažnjivih djela i kazni te o slobodi misli, savjesti i ispovijedi“.

Grbin smatra da Sabor i dalje treba nastaviti s radom, pogotovo sada kada je stanje u državi teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bauk: U Odboru za Ustav o ograničenju prava i sloboda

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) zatražio je u četvrtak da se u okviru Odbora za Ustav i Poslovnik otvori rasprava o primjeni članka 17. Ustava koji propisuje okolnosti u kojima se pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti.

U tom članku stoji da se „u doba ratnog sta­­­nja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je i mjesto koje zbog ozbiljnosti situacije može neka ustavna prava građana i ograničiti, zato tražimo da se  u okviru Odbora otvori spomenuta rasprava, rekao je u saborskoj raspravi na slobodnu temu.  

"Odlukama koja su noćas i ranije donesene, neka su ustavna prava građana ograničena, poput prava na javno okupljanje, slobodu kretanja, pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti“, kazao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je, i Ustavom je propisano, sa to Sabor donese dvotrećinskom većinom, da donese i koliko to može trajati i kada će se ta ograničenja opozvati“, istaknuo je te dodao kako je u postojećoj situaciji, zakonito i uredno funkcioniranje države za građane puno važnije nego je bilo prije.

"Ovo je vrijeme kada građani moraju imati veće povjerenje u institucije i državu, nego u tzv. normalna vremena“, kazao je i poručio kako „treba spriječiti da državna tijela zloupotrebljavaju to povjerenje“, jer to stvara nepotrebnu paniku i bojazan građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država mora funkcionirati uredno, zakonito i nikakve zlouporabe povjerenja, koja su dobila neka državna tijela, u ovoj situaciji ne bi se trebala događati“, naglasio je Bauk.

'Demokratske procedure najvažnije su baš u trenucima krize'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U vrijeme pandemije koronavirusa Vlada RH kao i većina država donosi izvanredne mjere, no one ne smiju biti zloupotrebljene. Ograničenja koja se poduzimaju moraju biti motivirana isključivo javnozdravstvenim razlozima i provođena u skladu s Ustavom i smjela bi trajati samo traje pandemija'', upozorili su iz Gonga.

Ta organizacija civilnog društva poduzete mjere smatra primjerenima i važnima u sprječavanju širenja virusa, ali ističe kako je važno da se u kriznim situacijama poštuju prava i procedure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najava ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića o informatičkom sustavu praćenja zaraženih i osoba u samoizolaciji i drugim informatičkim rješenjima, otvara pitanja mogućih zloupotreba i nužnosti nadzora. U strahu od zaraze ne smiju se zaboraviti vladavina prava i slobode građana. Za ograničenja pojedinih prava i sloboda (članak 17. Ustava) potrebna je dvotrećinska većina Sabora. U slučaju nemogućnosti rada Sabora - predsjednik Vlade i predsjednik Republike. Takve mjere moraju biti razmjerne i precizno određene'', podsjetili su iz Gonga.

''Bez obzira na izvanrednost situacije, svi dijelovi državne vlasti izvršna, sudska i zakonodavna, ne smiju zaboraviti svoja prava i obveze kako bi građanke i građani imali temelj pravne sigurnosti i povjerenje u funkcioniranje pravne države. Krize ne smiju biti izlika za obustavu građanskih prava, već prilika za građanski odgoj u praksi. Ako je na snazi drugačiji režim u odnosu na svakodnevne situacije, građanke i građani imaju pravo pitati i moraju razumjeti zašto'', istaknula je ova organizacija civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U brizi za zdravstvenu sigurnost ne smijemo zaboraviti na prekoračenje Ustavom propisanih ovlasti i diobu vlasti.  Zabrinjava informacija da je Vlada pokušavala suspendirati rad Sabora predlaganjem oporbi da Sabor ovlasti Vladu za donošenje uredbi sa zakonskom snagom. Na taj način zaobišao bi se predsjednik Republike, što bi moglo - usred zdravstvene - izazvati i ustavnu krizu. U slučaju nemogućnosti rada Sabora propisano je prema članku 101. Ustava da uredbe donosi predsjednik Republike, na prijedlog Vlade i uz supotpis premijera. Odgovornost, na koju Vlada poziva građanke i građane, zahtijevamo i od izvršne vlasti. Demokratske procedure najvažnije su baš u trenucima krize'', zaključuje Gong u priopćenju.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo