osvrnula se na navode MOST-a / Pejčinović Burić: 'Naša pozicija je jasna, Srbija mora ispuniti sve obveze. Bit ćemo striktni i fer'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministrica ističe da će 'Hrvatska inzistirati na punom ispunjavanju svih obveza Srbije'

18.1.2019.
14:48
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u petak je održala konferenciju za medije na temu "Nadzora ispunjavanja obveza Republike Srbije iz procesa pristupanja EU".

Kazala je kako su zastupnici MOST-a Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za optužili za velezidaju te da se radi o neprimjerenim riječima. "To su teške riječi pogotovo u kontekstu onoga što Vlada i Ministarstvo rade u kontekstu praćenja pregovora Europske unije sa Srbijom i u kontekstu razvoja dobrosusjedskih odnosa sa svim susjedima pa tako i Republikom Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog širenja lažnih, neutemeljenih činjenica zastupnika MOST-a i nekih drugih zastupnika u vezi praćenja pristupnih pregovora, takva retorika koja se nastavlja pokazuje da ovakva banalna tumačenja pokazuju potpuno nepoznavanje funkcioniranja institucija Republike Hrvatske, ali i institucija EU-a od strane predstavnika MOSTa kojima to ne može služiti na čast jer su sudjelovali u radu dvije Vlade i kao takvi bi već sada trebali imati elementarna znanja o procesu pristupnih pregovora u članstvu u EU", kazala je Pejčinović Burić.

'Svođenje odnosa sa Srbijom na rad Povjerenstva je opasno'

Poručila je i da Povjerenstvo kojem se pridaje velika važnost "osnovano odlukom tadašnje tehničke Vlade na telefonskoj sjednici 2016."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo Povjerenstvo je bilo zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. Činjenica je da MOST-u u toj tehničkoj Vladi bio na vlasti, da je resorni ministar koji je u najvećoj mjeri zadužen za provedbu i praćenje provedbe u poglavlju 23. bio njihov i tada nije blokirao otvaranje tog poglavlja, a mogao je.

Generalno svođenje ukupnih odnosa sa Srbijom na rad jednog Povjerenstva je vrlo opasno simplificiranje i zlonamjerno simplificranje stvarnog značaja otvorenih pitanja između RH i Srbije s naglaskom na njihovo rješavanje", kazala je Pejčinović Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlada pomno i sustavno prati obveze Republike Srbije'

Ustvrdila je da je Vlada svjesna otvorenih pitanja i njihove težine, ali da se ona moraju rješavati kroz razne forume i to u interesu Republike Hrvatske. "Vlada RH na čelu s Andrejem Plenkovićem i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova pomno i sustavno prate i obveze Republike Srbije kroz svoje redovne koordinacijske mehanizme i stalnu komunikaciju i suradnju nadležnih tijela RH.

U okviru toga Ministarstvo zajedno s drugim nadležnim ministarstvima svaki puta kada je potrebno procjenjuje ispunajvanje kriterija za pristupanje i sukladno tome definira stavove RH i iste komunicira u relevantnim institucijama EU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od povjerenstva koje je bilo zaduženo isključivo za praćenje prijelaznih mjerila u poglavljima 23. i 24. mi vjerujemo da je važno praćenje ukupnog procesa i druga pitanja držati pod lupom i zato je Vlada uzela sveobuhvatan i proaktivan pristup na rješavanje svih otvorenih pitanja kada je u pitanju Republika Srbija.

'Bit ćemo striktni i fer'

Vlada je u kontekstu naših ukupnih odnosa s Republikom Srbijom aktivirala mehanizam koordinatora za rješavanje otvornih pitanja i otvorila ponovno rad međudržavnih komisija za otvorena pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad gledate dosadašnju dinamiku koja je predvidiva, do najranijeg što se može zamisliti da bi Srbija ušla u EU je 10 godina od početka pregovora. Jasno je koliko je to dugačak, velik posao i koliko je nerazumno od strane MOST-a kad kažu da se neka pitanja moraju riješiti preko noći kroz ovaj mehanizam. Do kraja prisutpnog procesa Hrvatska će vrlo pozorno pratiti isupanjavnje svih mjerila", kazala je Pejčinović Burić.

Ministrica također ističe da će "Hrvatska inzistirati na punom ispunjavanju svih obveza Republike Srbije i da o tome s nikim nećemo pregovarati". "Naša pozicija je jasna, bit ćemo striktni i fer. Morat će se ispuniti sva mjerila", zaključila je Pejčinović Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo