glasanje u srijedu / Pejčinović Burić u utrci za šeficu Vijeća Europe: 'Bit će neizvjesno, ali odradili smo dobar posao'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je istaknuo da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine

26.6.2019.
9:22
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je obavila jako dobar posao oko kandidature ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za funkciju glavne tajnice Vijeća Europe, a tajno glasovanje koje se održava u srijedu navečer i na kojem se bira između nje i protukandidata, belgijskog ministra vanjskih poslova, bit će vrlo neizvjesno, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica, u srijedu će u tajnom glasovanju izabrati novog glavnog tajnika na petogodišnji mandat. U utrci su hrvatska ministrica i potpredsjednica vlade Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavili smo jako dobar posao" oko kampanje, rekao je u srijedu u emisiji HRT-a "A sada Vlada" premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos", rekao je premijer. 

"Vrlo je neizvjesno. Mislim da smo učinili sve što smo mogli i već smo sada dobili jedan važan plus i poštovanje u pogledu i zemlje i kandidatkinje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati glasovanja trebali bi biti poznati oko 21 sat. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ministrica bi eventualnom pobjedom bila druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti, otkrio je Plenković.

Prošlih pet godina glavni tajnik Vijeća bio je Thorbjorn Jagland, bivši premijer, ministar vanjskih poslova i predsjednik parlamenta iz Norveške. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. 

Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice ili tajnika predviđeno je 15. listopada ove godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo