SLIJEDI REKONSTRUKCIJA VLADE? / Pejčinović Burić u utrci za šeficu Vijeća Europe, Pusić: 'Mislim da ima dobre šanse'

Poziv za ovu poziciju u Vijeću Europe, Pusić je dobila prije godinu dana

12.1.2019.
19:09
VOYO logo

Smiješi li se Mariji Pejčinović Burić nova fotelje u Strasbourgu?

I dok ona danas nije dostupna za izjave, premijer joj daje podršku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ima sve kvalitete za preuzimanje odgovorne dužnosti tajnice Vijeća Europe", kaže Andrej Plenković.

Da ima dobre šanse smatra i bivša ministrica vanjskih poslova koja se bezuspješno natjecala za glavnu tajnicu UN-a. Poziv za ovu poziciju u Vijeću Europe i ona je dobila prije godinu dana.

''Ja sam rekla da s obzirom na činjenicu da me Vlada nije podržala i ne samo da nije lobirala za mene, nego su visoki dužnosnici prema mojim saznanjima lobirali direktno protiv mene u Ujedinjenim narodima, da ja nemam namjeru još jednom kroz to prolaziti. Ali ta činjenica po mom mišljenju govori da je Vijeće Europe imalo već tada nekako Hrvatsku u vidu kao zemlju iz koje bi moglo doći glavni tajnik Vijeća Europe, zato mislim da ima dobre šanse'', kazala je Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbi je sporno što se natječe dok joj traje mandat, ali i to što za manje od godinu dana Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom, a pripreme idu loše iako iz Vlade poručuju da će seve bitri na vrijeme spremno.

 ''Sama činjenica da zgrada Sveučilišne nacionalne knjižnice koja bi trebala služiti kao stožer našeg predsjedanja, barem što se tiče svih događanja, je u jako lošem stanju,  vam govori o nivou spremnosti naše za preuzimanje predsjedanja", kaže Domagoj Hajduković, međunarodni tajnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Burić ne bi bila jedina koja bi za mandata otišla na međunarodnu funkciju:  Kolinda Grabar Kitarović je zbog mjesta u NATO-u napustila ono veleposlanice u SAD-u, Ivan Šimonović je s pozicije ministra pravosuđa otišao za pomoćnika glavnog tajnika UN-a. Premijer kaže da još ne razmišljaju o zamjeni - iako se već neko vrijeme za tu poziciju spekulira s imenom ministra Božinovića. 

''A ako taj proces njene kandidature bude uspješan, mi ćemo tada eventualno odlučivati o onome tko bi je mogao naslijediti", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi li i tada šira rekonstrukcija Vlade, koja se također spominje dulje vrijeme.

"Jako daleko idete i u jako ranoj fazi'', dodaje premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta faza bio mogla stići brzo jer će se u lipnju znati hoće li ministrica put Strasbourga, a europski izbori će biti iza nas. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo