NAŠAO SE NA METI / Pelješkom ugostitelju koji je satiričnim natpisima uzvratio Orbanu gosti iz Mađraske ostavljaju loše recenzije

Poruka Mađarima dovela je policiju na njegova vrata. Ustvrdili su kako je 66-godišnjak povrijedio Zakon o diskriminaciji te mu prijeti novčana kazna

27.6.2022.
20:30
VOYO logo

Natpis (ne)dobrodošlice Mađarima zbog njihove politike prije mjesec i pol dana našao se ispred restorana u Trpnju. Vlasnik kaže sve na ploči ima svoju poruku.

"Normalno da bi bilo uvredljivo da rečem ne poslužujem Mađare, ali piše doli - niste dobrodošli na VAŠE more, ne znači da niste dobrodošli na naše more. A dobrodošli ste ako dovedete Hernadija, znači da je cila tabla upućena na Orbana. A kakav je Orban to se vidi i u Bruxellesu tamo", kaže Jakov Begović, vlasnik ugostiteljskog objekta u Trpnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama na pločama ostavlja satirične poruke poput: "Ne dolazite gladni jer nećete poć siti"

"Gosti kad dođu prvo što rade je slikavaju zato što im je smiješno i oni koji razumiju oni se i smiju najčešće na Jakšine šale", kaže Laura Butirić, konobarica u restoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svak ima svoje ideje, nek' radi što ga je volja", kaže Jure Antunović iz Trpnja, pa dodaje da se nasmije na njegove poruke.

Ali nije svakome sve smiješno. Poruka Mađarima dovela je policiju na njegova vrata. Ustvrdili su kako je 66-godišnjak povrijedio Zakon o diskriminaciji te mu prijeti novčana kazna od 10 tisuća do 200 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakva satira u principu ne bi trebala biti kažnjiva jer sloboda govora zaštićena je i po članku 10. stavku 1 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i po članku 38 Ustava RH. Tako da ovo po meni ne bi trebalo biti kažnjivo", kaže Ivan Gržić, odvjetnik Jakova Begovića.

Ali kaznili su ga Mađari. Na Googleu su mu ostavili loše ocjene. Nije ovo prvi put da se Begović obraća Mađarima. Na restoranu mozaični ban Josip Jelačić gleda u smjeru hotela:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nepristojan odnos mađarskih vlasnika prema mještanima", kaže Begović.

I tvrdi nema ban Jelačić nikakve veze s natpisom na ploči. On je dio nezadovoljstva s aktualnom mađarskom politikom, a da bi svi bili zadovoljni ovih se dana u restoranu služi - mađarska kužina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo