Razgovor s ministrima / Penava ne odustaje od prosvjeda, Pupovac reagirao na zahtjev braniteljskih udruga

I nakon četiri sata razgovora - braniteljske udruge jedinstvene su da je cilj prosvjeda dobar, no razjedinjene su treba li se i održati

20.9.2018.
18:28
VOYO logo

Zbog prosvjeda u Vukovaru ministar branitelja Tomo Medved još je jednom pokušao pritisnuti branitelje i gradonačelnika Ivana Penavu. Na sastanak je uz ministra pravosuđa pozvan čak i glavni ravnatelj policije. 

No, nitko nije uspio uvjeriti vukovarskog gradonačelnika da odustane od prosvjeda najavljenog za 13. listopada. Bez obzira na posljedice, Ivan Penava i dalje poziva na iskazivanje nezadovoljstva prema institucijama koje ne procesuiraju ratne zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon četiri sata razgovora - braniteljske udruge jedinstvene su da je cilj prosvjeda dobar, no razjedinjeni su treba li se i održati. "Oni koji su napravili zločin trebaju odgovarati, ali ne na način da se ide na ulicu", smatra Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

Iz Udruge specijalne policije ističu da i dalje podržavaju mirni skup vapaja žrtve. Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e, rekao je da se neće pridružiti prosvjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HVIDRA-i, najvećoj krovnoj udruzi branitelja dovode u pitanje i održavanje svojih sportskih igara u Vukovaru.

"Vidjet ćemo s obzirom da ja tamo dovodim 1.200 ljudi. Raspravit ćemo tu materiju, hoće li igre biti u Vukovaru ili u Makarskoj, Zadru ili nekom drugom gradu", rekao je Đakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat je to razgovora, na koji je stigao i ministar pravosuđa, te glavni ravnatelj policije, koji se pohvalio radom. "Vidite da kontinuirano ostvarujemo rezultate od raketiranja Banskih dvora do kaznenih prijava u posljednje vrijeme", rekao je NikolaMilina, glavni ravnatelj policije.

Vukovarskog gradonačelnika ipak nisu uvjerili. Od prosvjeda Penava ne odustaje. To, tvrdi, nije prozivanje Plenkovićeve Vlade, već svih do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi snosimo odgovornost, ja točno imam datum kada je moje prolazno vrijeme kad izlazim pred građane grada Vukovara, premijer ima prolazno vrijeme kad izlazi pred građane ove države, i kad pokazuje ono što ja napravio i kad traži potvrdu toga ili odbijenicu", ističe vukovarski gradonačelnik Penava.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević i dalje tvrdi: Penava i ljudi oko njega su pod utjecajem... "poput primjerice Hasanbegovića i Esih. Ja vjerujem da su oni instrumentalizirani od tih populista, a hrvatska desnica jedina je HDZ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava pak ne odustaje, a kaže, interes za prosvjed je veliki. "Naprosto ne vidim kako netko može ne doći, kako može graditi društvo u kojem se za ovakve stvari nije odgovaralo."

Braniteljske udruge nastavit će razgovore, a očekuju i očitovanje glavnog državnog odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tematske sjednice o Pupovcu neće biti

U Saboru neće biti tematske sjednice koju su tražile braniteljske udruge, a na kojoj bi se Milorad Pupovac očitovao o Domovinskom ratu. Sam Pupovac poručio da nema ništa protiv takve rasprave, jer bi imao što za reći.

Pupovac je objasnio i zašto je sam šutio i nije reagirao dok je Aleksandar Vučić na obilježavanju žrtava Oluje, ove godine u u Bačkoj Palanci, Hrvatsku poistovjetio s Hitlerovom Njemačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bar ne tvrdim da nisam čuo, kao što neki hrvatski političari kažu da na stadionu nisu čuli da se viče 'Za dom spremni'. Kad to ne čuju, vama ne smeta, nema braniteljskih udruga, a ja koji sam to čuo i koji je rekao što misli o tome, za to treba Pupovca razapeti. Nije prvi put, a neće ni zadnji put", kazao je Pupovac.

Nakon Pupovčevih izjava burno su reagirali neki saborski zastupnici. "Je li Milorad Pupovac svjestan da je on zastupnik u Hrvatskom saboru i to se sam pohvalio već 6 mandata ili je on ekspozitura Aleksandra Vučića i srpske politike u Hrvatskoj? On preko svojih usta nije uspio izustiti riječ Domovinski rat, on je govorio o sukobima na postorima bivše Jugoslavije", rekao je Hrvoje Zekanović iz HRAST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene Milorad Pupovac ne zanima, on treba zanimati one koji čine vladajuću većinu, oni su trebali inzistirati da se on očituje o Vučićevim izjavama, da nije reagirao dok je slušao Vučićev govor u tom smislu kolege Culej, Đakić i ostali mogu tražiti očitovanje Milorada Pupovca, ali oni zajedno s njim svaki petak dižu ruke, čine vladajuću većinu", reagirao je Nikola Grmoja iz MOST-a.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo