OPASNI SAVJETI / Pernar gripu liječi preko Facebooka, struka: 'Ovo se zove nadriliječništvo i kazneno je djelo'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik je na svojem Facebook profilu ponovno objavio post koji je potencijalno opasan za zdravlje

7.1.2019.
16:39
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida, napisao je na svojem Facebook profilu kako je pomogao jednom čovjeku iz Splita sa simptomima gripe, odnosno pomogla je sestra tog čovjeka koja je pogledala Pernarov video o vitaminu C.

''Čovjek je pogledao, otišao u DM, kupio vitamin C i uzeo ga u tri mega doze do sad - čak pola čajne žličice po dozi (ja preporučujem trećinu). Veli da se osjeća puno bolje i nema nikakvih nuspojava'', napisao je Pernar, koji se nije zaustavio na megadozama vitamina C kao lijeku protiv gripe za odrasle, nego je otišao korak dalje i savjetovao čovjeku da svojem najmlađem sinu, dojenčetu, dodaje doze C vitamina u majčino mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uglavnom, požalio se da mu najmanji sin ima problema s kašljem, a još doji i veli da je rekao ženi da i ona pije vitamin C. Rekao sam mu da postoji jednostavnije rješenje, da jednostavno izdoji mlijeko u bočicu i da na vrh čajne žličice stavi vitamina C unutra i tri put ako tako napravi kašalj je gotov. Veli da će pokušati i javiti rezultate, ako je itko od vas pokušao kašalj, prehladu ili gripu izliječiti vitaminom C u megadozama, javite rezultate'', pozvao je Pernar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentari na Pernarov recept protiv gripe su raznoliki, ispod posta se razvila živahna rasprava, no neki su usporedili Pernara s dr. Googleom i upozorili ga da se ne bi trebao na ovakav način baviti stvarima za koje nije kvalificiran, pogotovo kada je u pitanju zdravlje ljudi i djece.

Za komentar je 24sata zamolio liječnika Ivana Puljiza iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne mogu komentirati određenog saborskog zastupnika, u ovom slučaju gospodina Pernara, ali činjenica je da on nije liječnik i nije kompetentan. Suzdržao bih se od ostalih komentara'', rekao je Ivan Puljiz, specijalist infektologije i predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Pernarov novi istup komentirao je na Facebooku i psihijar Herman Vukušić: "OVO SE ZOVE NADRILIJEČNIŠTVO I KAZNENO JE DJELO! Obično nemam pravilo imati dvije objave na FB dnevno, ali na ovo moram reagirati. Nakon što je 'zelenilom' išao liječiti depresiju, Pernar se sada igra i infektologa! Pa kada nam se desi neki novi slučaj tragedije dječje smrti, tko će onda biti kriv? Ovog ridikula (za sada) štiti saborski imunitet, ali ovim putem se javno obvezujem da ću Hrvatskoj liječničkoj komori hitno uputiti prijedlog za očitovanje i djelovanje po pitanju Pernarovih 'liječničkih savjeta'.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo