EMIR MU DAROVAO LUKSUZNI SAT / Problemi zbog luksuznog poklona. Novaković: 'Otvorili smo predmet...' Pernar: 'Što učiniti sa satom?'

Image

Novaković je za Vijesti.hr kazala da su otvorili predmet te da moraju utvrditi vjerodostojnost prijave protiv Pernara

27.11.2018.
16:58
VOYO logo

Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković potvrdila je za Vijesti.hr da je Povjerenstvo otvorilo predmet protiv saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara zbog luksuznog sata kojega je kao poklon dobio od katarskog emira Tamima bin Hamad al Thanija.

"Na temelju novinarskog upita otvorili smo predmet te ćemo dalje rasuđivati vjerodostojnost prijave i odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka", kazala je za Vijesti.hr predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik smije zadržati dar vrijednosti do 500 kuna

"Moramo utvrditi je li to tako bilo, odnosno vjerodostojnost prijave i onda idemo dalje po proceduri", kazala nam je Novaković koja nije željela konkretnije govoriti o tom slučaju. Napomenula je samo da po zakonu jasno da dužnosnici smiju primiti poklone do 500 kuna vrijednosti. 

Image

Tko je bogati šeik kojeg je primila predsjednica? Ima tri žene, 12 djece, a kao mlad bio je razuzdan

Image

Tko je bogati šeik kojeg je primila predsjednica? Ima tri žene, 12 djece, a kao mlad bio je razuzdan

"Ukoliko Povjerenstvo utvrdi da je, primanjem nedopuštenog dara, došlo do povrede članka 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo može izreći sankciju opomene ili obustave isplate dijela neto mjesečne plaće u iznosu od 2.000,00 do 40.000,00 kn", odgovorila je na upit Vijesti.hr glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što smo objavili informaciju da je Povjerenstvo otvorilo predmet zbog emirova sata, Ivan Pernar je na Facebooku napisao da je Povjerenstvu na e-mail poslao upit da mu kažu što učiniti sa satom.

"Iako znam da je optužba protiv mene lažna, da nisam korumpirana osoba, da nisam tražio nikakve poklone niti obećavao ikakve protuusluge za njih, svjestan sam toga da sam mnogima trn u oku i da mnoge sitne duše jedva čekaju da me lažno za nešto optuže. Molim Vas da me uputite što da napravim sa satom kojeg sam dobio na poklon od katarskog emira", napisao je Pernar Povjerenstvu za sukob interesa te svoj upit objavio na Facebooku.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar se na Facebooku pohvalio da je od katarskog emira dobio sat marke Chopard. Na stranicama tvrtke Chopard stoji kako cijena tog sata prelazi tri tisuće dolara, što je višestruko više od zakonski dozvoljene granice vrijednosti poklona koji dužnosnik smije primiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa "dužnosnik smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti i to najviše u vrijednosti do 500,00 kuna od istog darovatelja". 

"Postupit ću sa satom kako mi narede nadležna tijela"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pernar je ranije na Facebooku napisao i da mu taj "sat ne znači ništa", ali da mu "gesta katarskog emira znači puno". "On je njom pokazao da me cijeni i ja taj sat mogu vratiti njemu, proslijediti državi, pokloniti beskućniku na ulici ili nešto četvrto", napisao je Pernar. 

"Kako mi narede nadležna tijela, ja ću tako postupiti sa satom, na srcu mi je samo da javnost zna da me katarski emir poštuje za razliku od klošara koji me blate po medijima", napisao je Pernar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike