BJANKO ZADUŽNICE / Pet tisuća kuna za školski obrok? Ravnatelji za RTL: 'Ima roditelja koji ne plate ni jedan ručak'

Početak godine stresan je djeci, ali i roditeljima - posebno onima iz Osnovne škole Krune Krstića u Zadru. Oni učenike prvi dan nastave moraju poslati u školu s bjanko zadužnicom na 5 tisuća kuna ovjerenu kod javnog bilježnika ako žele da im djeca jedu u školi

3.9.2022.
19:23
VOYO logo

Za školsku užinu od 180 ili školski ručak od oko 580 kuna mjesečno ova je osnovna škola iz Zadra prva uvela bjanko zadužnice na 5 tisuća kuna. Dugovanja su, kažu, financijski iscrpljivala školu.

"Imamo roditelja koji apsolutno ne plate ni jednu marendu i ni jedan ručak u cijeloj školskoj godini i onda ih moramo pozivati na razgovore, umoljavati i tako. Imamo dosta problema, dugovi su uvijek veliki tijekom cijele godine, često pišemo opomene, koje ponavljam, nisu urodile plodom", kaže ravnateljica OŠ Krune Krstića Zadar, Jasmina Matešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio roditelja je ogorčen, ali ne žele pred kameru. Ne žele ni ovjeru zadužnice kod javnog bilježnika koja stoji 135 kuna.

Image
traže i ovjeru /

Škola u Zadru od roditelja traži da potpišu bjanko zadužnice od 5.000 kuna ako žele da im djeca jedu u školi

Image
traže i ovjeru /

Škola u Zadru od roditelja traži da potpišu bjanko zadužnice od 5.000 kuna ako žele da im djeca jedu u školi

"Mislim da je nepotrebno. Dolazim iz Slavonije, iz Osječko-baranjske županije gdje školarci imaju besplatan obrok. Mislim je to dovoljno. Ako vam možda može pomoći da prepišete taj model", poručuje Danko Justić iz Našica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti dužnici i meni kao privatniku znaju biti problem, tako da potičem to, ali opet i ova druga strana mi je jasna. Nekada, eto, pričeka se koji mjesec i bude sve riješeno", tvrdi Ana Stipić Radulović iz Zadra.

U drugim zadarskim školama još uvijek račune za prehranu isporučuju na kraju mjeseca, ali i njima se dogodi da roditelji kasne s plaćanjem više mjeseci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi roditelju kažemo da zapravo nećemo moći više davati marendu njihovom djetetu. To napravimo nakon trećeg mjeseca i mislim da onda roditelj shvati situaciju. Do sad nismo imali nikakvih problema. Zapravo igramo na kartu povjerenja s roditeljima", objašnjava Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar.

Ukoliko FINA ovrši roditelje, a oni nemaju novca na računu, račun će im biti blokiran, a FINA će naplatiti i naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučajevima škole za osiguranje dječje marende to je meni apsurdna odluka. Bjanko zadužnica je sredstvo osiguranja tražbina velikih iznosa. Znači, njih zahtijevaju fizičke i pravne osobe u situacijama osiguranja velikih svota novca. To rade banke i to rade osobe koje daju zajmove, ugovore o zajmu", poručuje odvjetnica iz Zadra, Ivana Raspović.

Naplatu kod „običnih“ ovrha su čekali godinama, pa su u školi u zadarskim Arbanasima, kažu, pronašli učinkovitiji način

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako roditelj ne plaća redovito, mi bismo mu poslali jednu opomenu, nakon toga bismo mu poslali drugu opomenu u kojoj bi mu stajalo ako ne izvrši dugovanje da će se pokrenuti ovršni postupak", kaže Matešić.

Ako se školska užina redovito plaća, ista bjanko zadužnica vrijedi djetetu svih 8 godina školovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo