TREBATE POMOĆ ILI ŽELITE POMOĆI? / Pet žena i zaklada SOLIDARNA otvorile 'Fond 5.5' za pomoć najugroženijima nakon potresa

Image
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Prioritet Fonda su socijalno ugroženi pojedinci i obitelji te ostale ranjive skupine

15.4.2020.
17:30
Bruno Fantulin/PIXSELL
VOYO logo

Otvoren je javni poziv za dodjelu financijskih potpora iz Fonda 5.5 kojima će najugroženijima uslijed potresa u Zagrebu biti dodijeljeno 620.000 kuna prikupljenih crowdfunding kampanjom Zagreb Earthquake Relief.

Pravo na pomoć iz Fonda za hitne popravke materijalne štete ili za jedan do tri mjeseca najma stana imaju oni koji su uslijed potresa ostali bez adekvatnih uvjeta za stanovanje, a članovi su socijalno ugrožene obitelji, osobe s invaliditetom ili kroničnom bolesti. Maksimalni iznos pojedinačne potpore iz Fonda je 20.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, oni koji svojim donacijama žele pomoći najugroženijim građankama i građanima Zagreba, Fond 5.5 je za donacije otvoren do 29. travnja.  

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres magnitude 5.5 po Richteru koji je u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodio Zagreb okrenuo je život naglavačke brojnim ljudima u metropoli i njezinoj okolici.

No pogodio je i mnoge koji se nisu nalazili tamo, poput Anje Herceg, Sare Juričić, Anamarije Užbinec te Dore i Jane Zane, a s obzirom na to da zbog pandemije koronavirusa nisu mogle iz Nizozemske doletjeti u Hrvatsku i pomoći na terenu, ovih pet Zagrepčanki pokrenulo je istoga dana crowdfunding kampanju tijekom koje su uz pomoć više od 4.000 donatora prikupile čak 173.000 eura, odnosno oko 1,3 milijuna kuna. Od ukupno prikupljenog iznosa, njihova inicijativa je dio sredstava donirala Petrovoj bolnici za kupnju medicinske opreme, dok je ostatkom sredstava, u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA, osnovan Fond 5.5. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tog jutra kada je Zagreb zadesio potres uspjele smo se vrlo brzo organizirati i na kraju tog dana skupile već 50.000 eura, a u prva 24 sata više od 100.000 eura. Cilj je bio dvojak - da dio sredstava damo bolnicama, a dio direktno građanima u potrebi. Trenutno smo s udrugom Palčići u procesu kupnje aparata za Petrovu bolnicu", istaknula je Juričić.

Image
Foto: Zaklada Solidarna / Fond 5.5
Image
Foto: Zaklada Solidarna / Fond 5.5

Iz Amsterdama s ljubavlju: Anja Herceg, Sara Juričić, Anamarija Užbinec, Dore Zane, Jana Zane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za financijsku potporu iz Fonda 5.5 mogu se prijaviti:

  • obitelji s djecom (prednost imaju jednoroditeljske obitelji ispodprosječnih prihoda)
  • staračka kućanstva (s jednim ili više članova)
  • osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima
  • kućanstva koja uključuju i osobe s invaliditetom, kronično bolesne ili stare i nemoćne osobe

Ostali uvjeti za prijavu su da prijavitelji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • imaju prebivalište ili boravište u Gradu Zagrebu
  • da nemaju adekvatne uvjete za stanovanje uslijed teških oštećenja u potresu niti drugih izvora financijske i stručne podrške za zadovoljenje prepoznatih hitnih potreba
  • da se tražena potreba za pomoći ne može zadovoljiti u potrebnom roku putem službenog sustava sanacije šteta, kao i da nije u koliziji s procjenom statičara

Prioritet Fonda će biti socijalno ugroženi pojedinci, obitelji i pripadnici ranjivih skupina koji imaju hitne i neophodne potrebe te oni koji nemaju druge izvore prihoda i podrške na raspolaganju. Maksimalni iznos pojedinačne potpore iz Fonda je 20.000 kuna, a građanke i građani čije su kuće ili stanovi označeni žutom naljepnicom mogu dobiti potporu za hitne popravke materijalne štete, dok oni čije su kuće ili stanovi označeni crvenom naljepnicom mogu dobiti potporu za jedan do tri mjeseca najma stana. f

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj Fond će omogućiti građanima da riješe neke primarne potrebe, poput života u sigurnom stambenom prostoru. Želimo brzo, fleksibilno, a nadasve transparentno pomoći. Fondom smo odlučili pružiti pomoć ljudima koji to najviše trebaju, a to su ljudi u siromaštvu i u riziku od siromaštva", istaknula je predsjednica Zakladnog vijeća Fonda Marina Ajduković, psihologinja i stručnjakinja za socijalni rad. 

Naime, Fondom 5.5 upravlja Zakladno vijeće Fonda, koje razmatra valjane prijave, a odluku o dodjeli sredstava iz Fonda potvrđuje Zakladna uprava Zaklade SOLIDARNA na temelju prijedloga Zakladnog vijeća. Uz Ajduković kao predsjednicu Vijeće čine i arhitektica i povjesničarka umjetnosti Zrinka Paladino, tajnik Zaklade SOLIDARNA Ivan Blažević te članice inicijative Zagreb Earthquake Relief Jana Zane i Sara Juričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretni smo što su nas članice inicijative Zagreb Earthquake Relief prepoznale kao transparentnu organizaciju vrijednu suradnje. Dat ćemo sve od sebe da što brže doniramo sredstva građanima u potrebi. Naravno, pozivamo tvrtke i građane da doniraju u Fond 5.5 kako bismo mogli pomoći što više obitelji", istaknuo je Blažević.

Image
Foto: Zaklada Solidarna / Fond 5.5
Image
Foto: Zaklada Solidarna / Fond 5.5

Zakladno Vijeće Fonda 5.5 - Marina Ajduković, Zrinka Paladino, Ivan Blažević, Sara Juričić, Jana Zane

Informacije za korisnike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalni korisnici i korisnice Fonda za podršku se mogu prijaviti:

  • popunjavanjem obrasca na službenoj stranici Fonda zagrebpotres.com
  • slanjem obrasca i sve potrebne dokumentacije na e-mail fond5.5@solidarna.hr, poštom na adresu Zaklade SOLIDARNA (Trg kralja Petra Krešimira IV br. 2, II. kat, 10 000 Zagreb)
  • porukom na Facebook stranici ''SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost'', najkasnije do 29. travnja u 23:59

Ako imaju pitanja i trebaju pojašnjenja, građanke i građani sve dodatne informacije mogu dobiti pozivom na besplatni telefon 0800 5011, a Pravilnik o dodjeli sredstava s detaljnim informacijama o kriterijima i rokovima javnog poziva, kao i sve ostale bitne informacije, zainteresirani također mogu pronaći na službenoj stranici Fonda 5.5 zagrebpotres.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije za donatore

Za vrijeme trajanja otvorenog poziva, od 15. do 29. travnja, Fond će i dalje biti otvoren za donacije. Svi koji žele pomoći, svoj doprinos mogu dati uplatom na žiro račun
IBAN HR2424020061500078406

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uplate na žiro račun glase na: SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost, s opisom plaćanja "Za Fond 5.5" i pozivom na broj 03-2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT je ESBCHR22.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo