klimatski summit un-a / Petar Panjkota iz SAD-a: 'Sramotno je da jedna djevojčica svjetskim liderima treba držati lekcije'

Danas je fokus na klimatskom summitu kojim glavni tajnik UN-a želi pritisnuti svjetske lidere na bržu akciju u borbi protiv klimatskih promjena

23.9.2019.
18:56
VOYO logo

Nakon nekoliko dana s hrvatskim iseljenicima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u New York na središnji događaj svoje američke turneje - Opću skupštinu Ujedinjenih naroda.

Danas je fokus na Klimatskom summitu kojim glavni tajnik UN-a želi pritisnuti svjetske lidere na bržu akciju u borbi protiv klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Summit u New Yorku prati reporter RTL-a Petar Panjkota.

"Dosadašnja iskustva ne ulijevaju nadu unatoč upozorenjima znanstvenika koji već godinama govore da je čovjek kriv za klimatske promjene. Uoči summita, Svjetska meteorološka organizacija objavila je izvještaj u kojem navodi da je u posljednjih pet godina znatan porast razine mora, kao i da je emisija ugljikovog dioksida na rekordnim razinama, a sve to dovodi do intenzivnijih vremenskih nepogoda. U petak je održan najmasovniji dosad prosvjed za klimu - okupio je četiri milijuna ljudi u gradovima diljem svijeta. Te prosvjede je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg koja je danas na summitu održala moćan govor. Mogu smo reći da je sramotno što jedna djevojčica svjetskim liderima treba držati lekcije kako bismo spasili jedini planet koji imamo", komentirao je Panjkota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u ponedjeljak je otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena. Bijesno im se obratila riječima: "Kako se usuđujete??".

"To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima", kazala je Thunberg, vidljivo emotivna i potresena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Grabar-Kitarović danas je imala tek nekoliko bilateralnih susreta, a za govornicu će sutra kada počinje glavna rasprava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo