Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
klimatski summit un-a

Petar Panjkota iz SAD-a: 'Sramotno je da jedna djevojčica svjetskim liderima treba držati lekcije'

Danas je fokus na klimatskom summitu kojim glavni tajnik UN-a želi pritisnuti svjetske lidere na bržu akciju u borbi protiv klimatskih promjena

Vijesti.hr/ 23.9.2019. u 18:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon nekoliko dana s hrvatskim iseljenicima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u New York na središnji događaj svoje američke turneje - Opću skupštinu Ujedinjenih naroda.

Danas je fokus na Klimatskom summitu kojim glavni tajnik UN-a želi pritisnuti svjetske lidere na bržu akciju u borbi protiv klimatskih promjena.

Summit u New Yorku prati reporter RTL-a Petar Panjkota.

"Dosadašnja iskustva ne ulijevaju nadu unatoč upozorenjima znanstvenika koji već godinama govore da je čovjek kriv za klimatske promjene. Uoči summita, Svjetska meteorološka organizacija objavila je izvještaj u kojem navodi da je u posljednjih pet godina znatan porast razine mora, kao i da je emisija ugljikovog dioksida na rekordnim razinama, a sve to dovodi do intenzivnijih vremenskih nepogoda. U petak je održan najmasovniji dosad prosvjed za klimu - okupio je četiri milijuna ljudi u gradovima diljem svijeta. Te prosvjede je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg koja je danas na summitu održala moćan govor. Mogu smo reći da je sramotno što jedna djevojčica svjetskim liderima treba držati lekcije kako bismo spasili jedini planet koji imamo", komentirao je Panjkota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Podsjetimo, tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u ponedjeljak je otvorila UN-ov summit o klimi osudom svjetskih vođa da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena. Bijesno im se obratila riječima: "Kako se usuđujete??".

"To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima", kazala je Thunberg, vidljivo emotivna i potresena.

Upravo se čita

Image
'možemo li je spasiti?'

'Ovo je Mihaela. Utezima ju je udarao po glavi. Ovih dana izlazi iz zatvora, prijeti da će završiti započeto...'

Predsjednica Grabar-Kitarović danas je imala tek nekoliko bilateralnih susreta, a za govornicu će sutra kada počinje glavna rasprava. 

Vijesti.hr/ 23.9.2019. u 18:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ INICIJATIVE ZA RTL.HR

Berošu 'malo čudno' što liječnici nisu prvo razgovarali s njim? 'Ma nije moguće da se opet laže...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba