SUTIKNJA ZA MLADEŽ

Petö-Kujundžić o presudi Kopitzu, sustavu socijale: 'Premalo smo napravili kao država. Problem je u politici'...

RTL Danas/ 7.6.2022. u 19:30

Dugogodišnja sutkinja za mladež i predsjednica Udruge obiteljskih sudaca Lana Petö-Kujundžić u RTL-u Danas komentirala je Haralda Kopitza, oca koji je prije osam mjeseci u Zagrebu ubio svoje troje djece te je danas nepravomoćno osuđen na maksimalnih 50 godina zatvora.

Petö-Kujundžić komentirala je kakva se poruka presudom šalje društvu.

"Kazna mora biti odgovarajuća onome što je netko počinio ali i osobi koja je to počinila. Individualizacija kazne je važna. svaki slučaj nosi nešto svoje i niti jedan slučaj nije identičan kao drugi pa ne možemo reći da slučajevi u Hrvatskoj ili Europi liče jedni na druge. Je li odgovarajuće ili nije, to će Visoki kazneni sud reći", kazala je.

Kazala je i da ne bih komentirala je li ju iznenadila kazna.

"Kao dugogodišnji sudac više me ništa ne može iznenaditi, ali me iznenađuje loše ponašanje prema djeci. Ne mogu se oteti dojmu da smo premalo napravili kao država, upravo Ministarstvo socijalne skrbi i Ministarstvo pravosuđa vezano za odjele za mladež, za obiteljske sudove, gdje nismo pojačali ni socijalnu skrb, a tu su Centri za socijalnu skrb koji bi trebali imati mogućnosti da na terenu imaju dovoljan broj socijalnih radnika, socijalnih pedagoga i psihologa koji mogu izlaziti na teren", kazala je.

Image
'NESHVATLJIVO'

Otkriveni detalji ubojstva troje djece u Mlinovima: 'Potpuno je zlouporabio njihovo povjerenje takvim potezom'

Image
'NESHVATLJIVO'

Otkriveni detalji ubojstva troje djece u Mlinovima: 'Potpuno je zlouporabio njihovo povjerenje takvim potezom'

Na pitanje koliko godina kaskamo za tim sustavom, Petö-Kujundžić je kazala kada se gleda Austriju i njihov sustav socijalne skrbi i zaštite u lokalnom dijelu, da smo 30 godina iza njih.

Upravo se čita

Image
inspekcija će utvrditi

O smrti Matijanića oglasio se djelatnik Hitne: 'Nepotrebno se diže hajka na hitnu pomoć i ravnatelja Luetića'

"Vrlo negativno u dijelu kada smo prvi put govorili o tome da nam socijala, pedijatri, liječnici, odgajatelji, učitelji ne prepoznaju djecu koja su zlostavljana. U tom trenutku država je trebala puno toga sa svojim nadležnim ministarstvima napraviti od edukacija do povećanja broja stručnih osoba. Jeftinije je ići u preventivu nego kada se desi takav slučaj imamo osuđen osobu, mrtve osobe, cijeli kazneni postupak koji je kraj točke gdje nismo nešto učinili", kazala je.

Petö-Kujundžić je kazala da bi Centri za socijalnu skrb trebali osnažiti lokalnu zajednicu.

"Lokalna zajednica je jedna od osnovnih stvari. Povezati socijalnog radnika, vratiti mu dio da je na terenu, vratiti liječnika opće prakse koji zna obitelj i što se dešava, učitelju snagu da se povezuje s liječnikom i socijalnom skrbi i kada imamo umrežene stručnjake dobit ćemo dobru reakciju", kazala je.

Kazala je i da bi to trebali napraviti Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo socijalne skrbi i Ministarstvo pravosuđa.

"Sjećate se događaja kada su djevojčica ili dječak bili usmrćeni, govorili smo što ćemo preventivno napraviti, nakon tog nisam vidjela u Centru za socijalnu skrb da se povećao broj socijalnih radnika", kazala je.

Istaknula je i da je problem u politici.

Komentirala je i je li ju iznenadila ekspresna presuda u jednom danu.

"Pitanje je da li je neki optuženik rekao jesam ili nisam kriv, taj dio zavisi o tome koliko će trajati postupak. Ako je bilo izjašnjenje o krivnji, itekako je postupak ubrzan", kazala je Petö-Kujundžić.

RTL Danas/ 7.6.2022. u 19:30

Više s weba

Pročitajte još

Image
svečano u kninu

Milanović dočekan povikom 'Uuuuu!', on poručio: 'Onaj koji se brani šutnjom nastrada. Hrvatska se nema od čega braniti'

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču