teška noć za banovinu / Petrinja se priprema za dolazak vodenog vala: 'Kak' me neće biti strah, već nam je voda jednom bila u kući...'

Na mjestu gdje se sanira nasip oštećen u potresu postavljeno je 600 metara boks barijere

19.9.2022.
19:24
VOYO logo

Stanovnike Male Gorice kraj Petrinje u dvorištima je jutros dočekala Kupa, no nadaju se im ovaj put neće ući u kuće.

''Kak me neće biti strah, već nam je bila jedanput u kući isto, kak ne bi bilo strah', govori nam Katica Batinjan iz Male Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremili su se najbolje što mogu, jer Kupa im je tek nekoliko metara od kuće. Riječ je o nebranjenom području, bez nasipa. Tamo gdje se na petrinjskom području sanira nasip oštećen u potresu, postavljeno je oko 600 metara boks barijera, jer Kupa bi ovdje uskoro trebala doseći svoj vrhunac.

''Mi smo se pripremali i spremili linije obrane na očekivani vodni val od 890 Farkašić, prognoza je sada oko 840, mislim da je Farkašić sada 830, on još raste po dva centimetra na sat i očekuje se njegova stagnacija tijekom popodnevnih i večernjih sati', kaže Tatjana Dovranić Kardaš iz Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnike se smiruje, vodni val trebao bi mirno proći. Ipak, svi su na oprezu. "ripremili smo i snage iz sustava Civilne zaštite, vatrogastvo, Crveni križ i Gorsku službu, sve intervencijske postrojbe, ako bi trebalo", rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Image
DIO PREDGRAĐA ODSJEČEN /

Kupa u Karlovcu dosegla rekordne razine, kuće poplavljene: 'Barijere nisu pomogle, sve nam je pod vodom'

Image
DIO PREDGRAĐA ODSJEČEN /

Kupa u Karlovcu dosegla rekordne razine, kuće poplavljene: 'Barijere nisu pomogle, sve nam je pod vodom'

Nabujala je i Petrinjčica. Zbog obrane od poplava na šetalištu je nedavno izgrađen zidić, ali stanovnici, koji žive na nasipu smatraju da nema svrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nama voda dolazi, zaobalne vode, ovdje nikad nije prelijevalo sam nasip, a čujte, to je i šetalište. Taj zid je promijenio vizuru cijele ulice', govori nam Predrag Kodrić iz Petrinje pa nastavlja pokazivati: "Da se možete popet da vidite koliko je tu vode, tako i s one strane isto."

Obilna kiša radila je probleme i Petrinjcima koji još uvijek žive u kontejnerima. Neki su prokišnjavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo poplavu, sad je to sanirano, dobili smo novi madrac, ne radi nam grijalica pa smo jednu posudili, promijenili smo madrac, ali nam je ostalo sve mokro", kaže Višnja Jurić iz Petrinje. Visoka je i Kupa u Sisku, ali ne bi trebala stvarati probleme, kao ni Sava pa ne očekuje proglašavanje pripremnog stanja obrane od poplava.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo