NA DESETKE NATPISA / Petrinjska pročelja išarana grafitima. Nakon dojave RTL-a na teren izašla policija. 'Umjetnik si je dao oduška'

Dvanaest ih je na zgradi koja je bila nečiji dom i turistička zajednica. Novih je barem šest, napravljeni su s crnim i plavim sprejem

5.4.2022.
20:30
VOYO logo

U Petrinji nema velike obnove i novih kuća, ali ima velikih i novih grafita. Zgrade u centru koje su zaštićeno kulturno dobro, tijekom vikenda su išarane. Građani su ljuti i razočarani, jer je nakon potresa ovime dodatno narušen izgled njihova grada. Je li to djelo revoltiranih građana nezadovoljnih obnovom ili nekulturnih pojedinaca? Nakon našeg upita na teren je stigla i policija.

Dvanaest ih je na zgradi koja je bila nečiji dom i turistička zajednica. Novih je barem šest, napravljeni su s crnim i plavim sprejem. Zaštićeno kulturno dobro nastradalo je zbog nekulturnog ponašanja. Iza ugla ista priča, s ove strane je sedam grafita, od kojih pet sigurno novih. 

Remek (ne)djelo i sa svih strana kioska Petrinjanina Predraga Kodrića. "Šta su bili stari ti su izblijedili, ovo je sve novo. Sve je to novo. Umjetnik si je dao oduška", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pa dokle toga u RH!? /

Svi u EU zbog rata u Ukrajini spremaju skloništa - a u Petrinji jedno atomsko zatrpali srušenom 'Petrinjkom'!

Image
Pa dokle toga u RH!? /

Svi u EU zbog rata u Ukrajini spremaju skloništa - a u Petrinji jedno atomsko zatrpali srušenom 'Petrinjkom'!


Tog umjetnika petrinjski profesor likovne umjetnosti ne shvaća. "Jedno divljaštvo, jedan revolt, šta ja znam. Ludost. Predavao sam likovni pa tako i o grafitima, nadam se da nitko od mojih učenika nije umješan jer ih ja tome nisam učio", tvrdi dalje.

Išarana je i nadstrešnica na autobusnoj stanici. Tijekom vikenda isto su provele i zgrade u Nazorovoj ulici koja je bez nadzora i bez rasvjete. Grafit na kojem piše "Naš novac" mogao bi biti iskaz nezadovoljstva obnovom.

Građani kažu kako su grafiti jad, bijeda i čemer. "To je očito odraz kulture djece", govore jedni. Drugi smatraju da je vjerojatno znak pažnje za bržu izgradnju, za brži početak obnove.


Zašto, pitaju se i u Gradskoj upravi. Pročelja su za konzervatore itekako bitna, a šaranja je nakon potresa sve više. Gotovo svaka zgrada u centru ima barem jedan "ukras".

Ana Aleksić Pezelj, viša savjetnica za imovinsko-pravne odnose u Gradu Petrinji ističe: "Tko kod je to napravio revoltiran je trenutnom situacijom, ali trebali su imati obzira prema vlasnicima tih zgrada". Kaže kako su fasade važne jer govore o identitetu grada.

Nakon nas na teren je izišla i policija. Kažu da provode istragu. Petrinjski umjetnik koji će odgovarati kazneno ili prekršajno jer je uništio tuđu imovinu još je nepoznat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo