'NEKA KAŽU JESU LI ZA ILI PROTIV' / Petrov pozvao Plenkovića i predsjednicu da 'ne muljaju' oko Marakeškog sporazuma

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nemamo pojma što će se potpisivati, a obvezivat će RH, upozorio je Petrov

5.11.2018.
11:46
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Čelnik Mosta Božo Petrov pozvao je u ponedjeljak predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da "ne muljaju", već da javno istupe i iznesu svoje argumete zbog kojih su za ili protiv Marakeškog sporazuma, ocijenivši da se, s obzirom na funkcije koje obnašaju, oboje ponašaju neozbiljno.

"Trebaju iznijeti hrvatskoj javnosti apsolutno sve, da budemo upoznati i da možemo kreirati stav, a ne da netko umjesto nas potpisuje nešto. Nemamo pojma što će se potpisivati, a obvezivat će Hrvatsku. Iznesite argumete, nemojte muljati, želimo odgovore od predsjednika Vlade i predsjednice. Neka kažu svoj stav i na temelju kojih argumenata imaju takav stav", poručio je Petrov s konferencije za novinare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako se premijer i predsjednica Republike ponašaju neozbiljno, s obzirom na funkcije koje obavljaju.

"Jedno govore u jednom trenutku, u roku tjedan dana mijenjaju mišljenje. U jednom trenutku predsjednica podržava ugovor, u drugom trenutku govori da neće u Marakeš. S druge strane, predsjednik Vlade, koji bi trebao dati argumente za ili protiv tog ugovora, šuti", ustvrdio je Petrov dodavši kako hrvatska javnost zapravo ne zna što se u spornom dokumentu nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica i premijer trebaju odgovoriti koje su to bojazni koje imaju ili nemaju, kao i je li istina ono što govori austrijski premijer Kurz - da se tim ugovorom brišu granice između ilegalne i legalne migracije, kaže Petrov.

HNS: Nedopustivo je da se predsjednica Republike dodvorava huškačima

Hrvatska narodna stranka (HNS) poručila je u ponedjeljak kako je nedopustivo da se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović "opravdava i dodvorava huškačima, notornoj ekstremnoj desnici", umjesto da s Vladom sukreira vanjsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukreiranje vanjske politike, naime, predsjednici stoji u opisu posla, a ne samopromocija i slične aktivnosti, poručuju u priopćenju HNS-ovci.

Ta stranka smatra kako bi bilo primjereno da predsjednica Republike svoju odluku o neodlasku na međunarodnu konferenciju o migracijama u marokanskom gradu Marakešu obrazloži Vladi i hrvatskoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvim postupcima Hrvatskoj se u međunarodnoj zajednici i pred UN-om radi reputacijska šteta pa smatramo kako bi bilo važno da predsjednica javnosti jasno kaže zašto je promijenila stav za 180 stupnjeva i zašto je o tome informirala huškače umjesto Vladu i hrvatsku javnost, osobito imajući u vidu činjenicu da je glavnog tajnika UN-a informirala da će prisustvovati sjednici, ističe HNS-u.

Ovakvim postupcima, tvrde, dodatno se otežava percepcija migranata, koja je danas primarno temeljena na nizu dezinformacija koje plasiraju populisti i radikali, kojim ih se želi prikazati kao opasnost za EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadatak odgovorne politike jest da jasnom idejom i politikama pronađe način kako migrante uklopiti u europsko društvo.

Cilj je migrantima omogućiti životni napredak, a otvorena i tolerantna društva isto tako mogu profitirati od njihovih znanja, vještina i pozitivnih ambicija. Dodvoravanjem huškačima i radikalima taj cilj neće se moći ostvariti, poručuju iz HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo