rad na bilateralnim odnosima / Petrov primio veleposlanike iz Ukrajine, Mađarske i Kine te razgovarao o osnaživanju političkih i gospodarskih veza

Image
Image

Petrov je s trima veleposlanicima razgovarao o bilateralnim odnosima i dodatnom osnaživanju suradnje u političkom i gospodarskom smislu

29.11.2016.
16:20
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov u utorak je primio veleposlanike iz Ukrajine, Mađarske i Kine, te je s njima razgovarao o bilateralnim odnosima i dodatnom osnaživanju suradnje u političkom i gospodarskom smislu. 

Petrov je s ukrajinskim veleposlanikom Oleksandrom Levčenkom razmijenio mišljenja o odnosima dviju zemalja, pri čemu su istaknuli dobru i prijateljsku suradnju koju potvrđuju i aktualni susreti na visokim političkim razinama, kao i skora 25. obljetnica međusobnog priznanja Ukrajine i Hrvatske, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Levčenko je Petrova izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji u Ukrajini, s posebnim osvrtom na Donbas i Krim, te provedbu sporazuma iz Minska. 

Razgovaralo se i o euroatlantskim nastojanjima Ukrajine, te o pružanju hrvatskih iskustava iz pregovaračkog procesa s Europskom unijom, kao i o jačanju gospodarske suradnje i turističke razmjene koju oba sugovornika smatraju važnim prioritetima u ukupnim odnosima dviju zemalja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora potom je primio veleposlanika Mađarske Jozsefa Zoltana Magyara s kojem je razmijenio mišljenja o suradnji Mađarske i Hrvatske u okviru EU-a i oko važnih europskih tema poput budućnosti Europe, zajedničkog proračuna te izbjegličke krize. 

Petrov je s Magyarom razgovarao i o energetskim pitanjima od obostranog interesa kao što je povezivanje sjeverne i južne Europe kroz strategiju Triju mora (Jadran-Baltik-Crno more), te izgradnja plutajućeg LNG terminala na Krku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora i kineska veleposlanica Deng Ying složili su se kako je dugogodišnje partnerske odnose potrebno dodatno osnažiti na gospodarskom planu. Obostrano su izražena očekivanja u daljnje jačanje suradnje i u okviru platforme Kina +16, inicijativi o suradnji Kine sa šesnaest država srednje i istočne Europe. 

Petrov je istaknuo kako su razgovori kineskog i hrvatskog premijera u Rigi dali dodatni poticaj za suradnju dviju država u okviru inicijative Triju mora, i to na područjima energetike, transporta i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovaralo se i o obilježavanju dvadeset i pete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske sljedeće godine. Kineska veleposlanica izrazila je nadu da će i hrvatski parlament u suradnji sa Svekineskim narodnim kongresom pridonijeti obilježavanju ove važne obljetnice kroz organiziranje kulturnih, gospodarskih i političkih događanja u obje zemlje, što je predsjednik Sabora Petrov i potvrdio.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima unapređenja turističke suradnje, prije svega uspostavom izravnih letova između Kine i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo