osoba godine rtl direkta / Petrov Šprajcu nije htio priznati da je Karamarko bio u pravu i otkrio: 'Neki svjedoci odbili su svjedočiti u interesu Hrvatske'

'Mene iskreno interesira zašto nitko ne postavlja pitanje tko je brifirao gospodina Karamarka? Mene su brifirali odvjetnici koji su zastupali Hrvatsku'

29.12.2016.
22:40
VOYO logo

RTL Direkt je odlučio proglasiti osobu godine i žiri u sastavu nas troje odlučio je da je to Božo Petrov. Htjeli-ne htjeli priznati ali Petrov i Most su politički fenomen koji je prvi put nakon dvadeset godina iz temelja razmrdao odnose na hrvatskoj političkoj sceni. Za jedne su jeftini populisti, za druge idealisti, za treće nadrealisti ali s Mostom više ništa nije kao prije.

A kad smo čovjeka već proglasili osobom godine, red je i da ga čujemo i vidimo. Bivši gradonačelnik Metkovića iz skromne gradske kancelarije u roku godinu i po dana preselio se u reprezentativne saborske dvore, gdje obnaša dužnost formalno drugog čovjeka Hrvatske. Otkrio nam je neke zanimljive detalje iz arbitraže protiv Mola, da je recimo četvero svjedoka odbilo svjedočiti u interesu Republike Hrvatske ali je odbio priznati da je Tomislav Karamarko bio u pravu kada je rekao da ćemo izgubiti arbitražu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi mislite da ste zaslužili ovo sve?

Ne, kada bi ovo doživljavao nagradom onda bi to pitanje bilo na mjestu. Ovo više doživljavam odgovornošću i time većim teretom. Ono što se trudimo dati maksimalno od sebe je da iskoristimo mogućnost, dok imamo poziciju, da možemo nešto dobro napraviti. Budućnost će pokazati jesu li građani nama s razlogom dali povjerenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ste zaslužili da vas mi u RTL Direktu proglasimo osobom godine. Nemojte se umisliti, to ne znači pozitivac godine, to znači samo da ste vi i Most doista u zadnjih godinu i po dana drastično promijenili hrvatsku političku scenu, razbucali ste HDZ, posredno SDP, zbog vas je otišao Tomislav Karamarko, posredno opet i Zoran Milanović. Je li to bila ideja kada ste kretali iz Metkovića, zapravo riješiti se ta dva najveća lidera hrvatskih političkih stranaka?

Ne, naša je ideja bila učiniti politiku boljom, podignuti politički standard, smanjiti korupciju, učiniti efikasnijim javni sustav. To je ono s čim smo mi krenuli, to je razlog zbog čega smo se uopće odlučili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, mora da je bilo vaše zadovoljstvo kada ste njih dvojicu natjerali na onu predstavu u hotelu Esplanade, priveli Karamarka, priveli Milanovića, natjerali da se zagrle, čestitaju, pred vama su bili spremni plesati, dakle takva dva velika ega ste de facto ukrotili i napravili od njih dva miša. To mora da je godilo i vašem egu?

Me ne, nije uopće godilo egu, ali to je bio zaista iskren pokušaj da se zaista nešto dobro napravi i jedan kvalitetan konsenzus zaista za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sad, koliko je od toga dobro ispalo, evo to je sada aktualna tema. Karamarka ste rušili upravo na Ini, a sad se evo pokazuje da ste ga rušili bez razloga. Tomislav Karamarko bio je u pravu, odnosno ispalo je da je bio u pravu da Hrvatska ne stoji dobro na arbitraži, da bi mogla izgubiti arbitražu. Vi ste tvrdili da baš dobro stojimo, on je tvrdio da trebamo ići u nagodbu s Mađarima jer ćemo inače izgubiti milijarde kuna, vi ste tvrdili da nema razloga za nagodbu, zbog toga se napravio onaj cijeli politički skandal, Karamarko je pao. Je li sada možete priznati da je on bio u pravu? Jeste li ga možda nazvali i rekli mu: 'Tomo žao mi je, bio si u pravu'?

Mene iskreno interesira zašto nitko ne postavlja pitanje tko je brifirao gospodina Karamarka? Mene su brifirali odvjetnici koji su zastupali Republiku Hrvatsku. Koliko ja znam, njega nije brifirao niti odvjetnički tim, niti su ga brifirale pravne institucije RH. To bi bilo pravo pitanje. Da se u tom trenutku poslušao taj savjet, danas bi Ina bila kompletno u MOL-ovim rukama, iz više razloga. Ono što je po meni jako bitno jest štititi interese Republike Hrvatske. Za mene niti jedna ozbiljna uređena država neće u trenutku dok traje arbitraža izaći javno i reći da loše stoji u arbitraži. To je prvo, to nikada nećete dočekati u nekoj ozbiljnoj državi. Osim toga, svi argumenti koji su bili u arbitražnom sporu, bili su za Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se onda dogodio ovakav gubitak spora?

Da, to je vrlo interesantno. Znači, postojala je pravomoćna presuda gospodinu Sanaderu. Znamo na koji je način ukinut. Također, sigurno je utjecalo na arbitražni spor. S druge strane, neki svjedoci se nisu pojavili na sudu a trebali su svjedočiti za Republiku Hrvatsku. Arbitražni sud je procjenio da to što je svjedok dobio pet milijuna nečega od strane konzultanata MOL-a nije nešto što direktno optužuje gospodina Sanadera. Pa ja bi zamolio da se građani Hrvatske također obrate upravo toj gospodi jer oni očito dijele pet milijuna nečega onako bez razloga. Pa evo, tako je to dosudio arbitražni sud pa neka se njima slobodno obrate, mogu dobiti informacije tko su, pa eto neka se obrate jer arbitražni sud kaže da je to potpuno normalno i legalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je još Zoranu Šprajcu rekao predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov pogledajte u videu!

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike