OMILJEN KOD BIRAČA / Piculin izborni rezultat jasna je poruka Milanoviću!

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Tonino Picula i Ruža Tomašić ponovno su, kao i na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament, osvojili najveći broj glasova birača dviju najjačih koalicija.

26.5.2014.
0:32
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Tonino Picula, koji za razliku od lanjskih izbora ovoga puta nije bio nositelj liste SDP-ove koalicije, osvojio je, po neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), više od 132 tisuće glasova ili gotovo 48 posto glasova s te liste.

Ove je godine taj rezultat još i jači ako se zna da je šef Zoran Milanović 'pogurao' Piculu tek na peto mjesto SDP-ove koalicijske liste. To je vjerojatno bio rezultat njihove dugotrajne međusobne nekomunikacije koja traje, prema Piculinim riječima iz ožujka, punih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je taj politčkih 'fenomen' objasnio riječima da je "dostupan svim svojim suradnicima u najužem timu, a Picula, iako korektno radi svoj posao, nije u tom užem timu". Uspio je 'okrznuti' vrijednog SDP-ovog europarlamentarca i opaskom da smu mu "neki zamjerili što je naredio da se SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu "odreknu dijela svoje ogromne zastupničke plaće u korist fonda Ana Rukavina".

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Picula se nije na to obazirao, marljivo je radio na terenu tijekom ove kampanje i rezultati su stigli, što je ujedno i jasna poruka za premijera kojeg su već pitali - doživljava li Piculu kao rivala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ostatka preferencijalnog glasanja, predsjednica HSP AS Ruža Tomašić osvojila je 107 tisuća glasova ili gotovo 28 posto preferencijalnih glasova s liste koalicije predvođene HDZ-om. Kao i lani, Ruži Tomašić ponovno je u leđa gledao, ovoga puta nositelj liste HDZ-ove koalicije Andrej Plenković koji je dobio 18,6 posto glasova, a slijedi ga Marijana Petir (HSS) s 11,3 posto glasova birača koalicije HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS.

HDZ-ove europarlamentarke Ivana Maletić i Dubravka Šuica dobile su 2,5, odnosno 4 posto glasova, a Davor Ivo Stier 6,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj liste SDP-ove koalicije Neven Mimica (SDP) osvojio je 8,1 posto glasova, a od njega je bio bolji Milorad Pupovac s 9,3 posto. Četvrti po broju glasova lijeve SDP-ove koalicije je Ivan Jakovčić (IDS) za kojega je glasovalo gotovo 8 posto birača te liste.

Predsjednica i nositeljica liste OraH-a Mirela Holy dobila je 60,48 posto glasova s te liste, dok su s liste Saveza za Hrvatsku najviše glasova osvojili Milan Kujundžić (33 posto) i Ladislav Ilčić (19 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći gubitnici današnjih izbora su Hrvatski laburisti koji su ostali bez mandata u EU parlamentu u kojemu je protekle godine sjedio njihov Nikola Vuljanić koji je i na današnjim izborima dobio najveći broj preferencijalnih glasova te liste - 23 posto.

Riječ je o rezultatima DIP-a s gotovo 97 posto obrađenih biračkih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo