o mjerama / Piletić o stravičnom ubojstvu u Novskoj: 'Osobno sam poznavao i žrtvu i napadača. Sustav mora biti učinkovitiji'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar Piletić kaže kako bi pomoglo da postoji registar nasilnika

1.9.2022.
11:16
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić komentirao je prije sjednice Vlade stavično ubojstvo žene u Novskoj koju je ubio suprug u srijedu. Piletić, naime, dolazi iz tog grada te je rekao kako je osobno poznavao i žrtvu i napadača.

"Naravno da sustav mora biti učinkovitiji. Sustav i jest postojanje represivno, zabrane i kršenja zabrane nose konzekvence, međutim počinitelj nije mogao dočekati sankciju za kršenje pristupa sad već pokojne. O tome je li mjera dovoljna ili ne možemo uvijek raspravljati. U ovom slučaju kada se dogodi ubojstvo, naravno da nije dovoljna mjera. Ali to je nešto što je dosad funkcioniralo, ali moramo znati da sustav u brojnim slučajeva reagira i naravno da je ova mjera dosad pokazala svoj efekt na način da ne dolazi do kontakta počinitelja nasilja i žrtve. Kad mjera ima učinka i funkcionira, a funkcionira u velikoj većini slučajeva. Je li dovoljna, to vam ne mogu odgovoriti", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ubijena na poslu /

Novi detalji: Ubojica i žrtva iz Novske imaju zajedno 18-godišnju kćer i to mu nije prvo ubojstvo

Image
ubijena na poslu /

Novi detalji: Ubojica i žrtva iz Novske imaju zajedno 18-godišnju kćer i to mu nije prvo ubojstvo

Na pitanje bi li nešto promijenilo da postoji registar nasilnika, Piletić odgovara:

"Naravno da bi pomoglo. Registar postoji, međutim digitalni očevidnik nije detektirao sve mjere koje pojedinac ima. Znamo za slučaj prije 25 godina, on nije bio u e-očevidnik jer on tada nije postojao. Trebali bi provjeravati, ovo je sustav koji je uspostavljen prije dvije godine. Sve ono što su određene osobe počinile evidentira se u Ministarstvu pravosuđa, Centra za socijalnu skrb i postoji napokon digitalna platforma gdje se takve informacije mogu dijeliti između pravosudnog i socijalnog sustava", dodao je Piletić pa kazao da je presuda otprije 25 godina arhivirana na sudu i nije dostupna na digitalnoj platformi koja je uspostavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li od kolege Malenice ili sam poraditi na uvođenju pojma femicida u kazneni zakon ili uvesti da se kršenje mjera kažnjava bezuvjetnom zatvorskom kaznom, odgovorio je:

"Definitivno želimo ojačati pravosudni sustav da za poznate prekršitelje onemogućimo da učine ovo što su učinili", kazao je Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ministra potom pitali o slučaju osuđenog pedofila koji kaznu odrađuje u udruzi s djecom s poteškoćama u razvoju.

"Predložene su izmjene Zakona o radu gdje želimo detektirati takve prekršitelje da nipošto ne mogu raditi u ustanovama koje se bave djecom, imaju bilo kakvog kontakta s djecom i to je jedna od izmjena koje želimo uvrstiti u hrvatsku zakonsku regulativu", kazao je Piletić i dodao da mora vidjeti o čemu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo