nakon sjednice vlade / Pitali Beroša kad izbacuju Lauca iz Znanstvenog savjeta? Beroš: 'Mislim da će pojedinci shvatiti da štete svojim stavovima'

Zbog drastičnog rasta boja novozaraženih danas se sastaje i krizni stožer

21.10.2021.
9:50
VOYO logo

U Hrvatskoj je danas 3053 novozaraženih koronavirusom, a rast u odnosu na prošli tjedan je veći od 50 posto. Udjel pozitivnih među testiranima je oko 30 posto i očito je da 4. val ide prema vrhuncu. Zbog ovakve situacije danas se sastaje i krizni stožer, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Nakon sjednice Vlade ministar je odgovarao na pitanja novinara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uljuljkali smo se u brojke, ali svaki izgubljeni život je previše"

"Broj umrlih nam je posljednjih dana izrazito velik. Uskoro ćemo prijeći broj od 9000 preminulih što je izuzetno velika brojka. To pokazuje koliko je ova bolest opasna. Preko 98 posto je starijih od 50 godina. Potrebno je da taj dio naše populacije shvati da je izlaz cijepljenje. Molimo ih da ozbiljno shvate ovu ugrozu jer svakodnevno gubimo živote", poručio je ministar. 

Kazao je da smo se uljuljkali u ove brojke, ali da je svaki izgubljeni život previše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka 4. osoba iznad 65 godina nije cijepljenja. Na njih posebno apeliram", rekao je. 

Najviše novozaraženih danas je u Zagrebu (696) i Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 3000 ljudi do sada se cijepilo trećom dozom. 

"Na stolu su različite opcije, ne samo covid potvrde"

Na pitanje kada će se šire početi upotrebljavati covid potvrde, ministar je rekao da se svaki dan evaluira epidemiološka situacija i da struka razmatra što treba učiniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije dobro da svi skupa zbunjujemo javnost. Pojavilo se da mjere počinju s nekim datumom što nije točno. Na stolu su različite opcije, ne samo covid potvrde", istaknuo je Beroš. 

Na pitanje bi li se mogao raspasti Znanstveni savjet zbog stavova člana Gordana Lauca o cjepivu koji su suprotni onima koje iznosi savjet, Beroš je rekao da svatko ima pravo na svoje stajalište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi Lauc bio jedini problem, bili bi na konju"

"Važno je da djelujemo unisone i da ne zbunjujemo naše građanstvo. Upozori sam sve koji su bili na sastanku na važnost te činjenice. Članstvo u savjetu je dobrovoljno. Nemrete nikom zabraniti da iznosi svoje stavove", rekao je Beroš i nastavio:  

"Zaključak sastanka bio je da cjepivo iznimno štiti. Uslijedili su određeni komentari za koje bi rekao da nisu netočni, znanstvenicima su možda važni, ali zbunjuju javnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše je kada svi imaju loše mišljenje, dodao je, ali smatra kako je loše da to izlazi van na društvenim mrežama jer se radi šteta. 

"Većina članova savjeta se drži naše preporuke. Svi koji se toga ne pridržavaju, iako su možda u pravu sa svojim informacijama, molim ih da ih ne iznose jer zbunjuju javnost", poručio je Beroš.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konkretno pitanje kad bi Lauca mogli izbaciti iz Savjeta, opet je ponovio da mu nitko ne može zabraniti iznošenje stavova. 

"Pojedinci će shvatiti da štete našim porukama svojim stavovima", odgovorio je Beroš dodajući da Savjet ne donosi odluke i "da će sve doći na svoje".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se u mnogim stavovima ne slaže s Laucom, ali da je dobro da Vlada ima široki krug znanstvenika koji je savjetuju.  

Na pitanje je li razmišljao o tome da je možda Lauc kriv što se toliki nisu cijepili "zato što neki znanstvenik kaže da cjepivo nije dobro", Beroš je odgovorio: "Kada bi gospodin Lauc bio jedini takav problem, mi bismo bili na konju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O reformi zdravstva 

Najavio je da je objedinjena javna nabava prvi korak prema kojem se ide u reformi zdravstvenog sustava koji se najavljuje s naglaskom na centralizaciju bolnica kako bi se sanirale. 

"Hoćemo li centralizirati županijske ustanove, to ćemo vidjeti. U ovom trenutku ću samo reći da županijske bolnice zbog neispunjavanja obaveza imaju gubitak od tri milijarde kuna bez troškova koje dodatno stvaraju. Naš zadatak je taj sustav ustabiliti. Je li centralizacija bolnica najbolji put, vidjet ćemo. To ne znači da ikome ukidamo prava", kazao je rekao je Beroš dodajući da reforma mora biti rezultat nacionalnog konsenzusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelji domova zdravlja procjenjivat će akutnost situacije i hoće li liječnici obiteljske medicine raditi i u hitnoj službi. 

"Naš cilj nije reforma koja će jesti svoju djecu ni revolucija, naš cilj je dobrobit pacijenata", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo