RASPRAVA OKO CJEPIVA / Pitali smo glasnogovornika Veleposlanstva Rusije hoće li se i on cijepiti, evo što nam je rekao, a što građani

Nekoć su se natjecali tko će biti prvi u osvajaju svemira, a danas Amerika i Rusija vode rat cjepivima.

12.8.2020.
20:35
VOYO logo

Vijest koja je jučer odjeknula cijelim svijetom je prvo registrirano cjepivo protiv koronavirusa. Otkrićem se osobno pohvalio Vladimir Putin, a objavu su odmah na nož dočekali drugi svjetski državnici i znanstvenici. Iz Rusije danas stižu odgovori - iza svega se krije ljubomora. Što na sve kažu građani, a što domaći stručnjaci? 

Nekoć su se natjecali tko će biti prvi u osvajaju svemira, a danas Amerika i Rusija vode rat cjepivima. To dokazuje i naziv prvog cjepiva protiv COVIDA 19 koje je dano na odobrenje, ruskog Sputnika V nazvanom po pionirskom uspjehu SSSR-a u svemiru 1957.godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza svega stoji ljubomora

"Naše kolege iz inozemstva zasigurno osjećaju rusku prednost i zato pokušavaju zastupati neka mišljenja koja su potpuno neutemeljena. Doista, mnoge su zemlje pokušale ubrzati dijelove nekih razvojnih procesa, ali rusko cjepivo je rješenje koje je već dalo kliničke podatke", kazao je ruski ministar zdravstva Mihail Muraško.

Image
stvar prestiža /

Putin objavio: 'Rusija odobrila prvo cjepivo protiv covida-19. Cijepila se i moja kći'

Image
stvar prestiža /

Putin objavio: 'Rusija odobrila prvo cjepivo protiv covida-19. Cijepila se i moja kći'

U Ruskom veleposlanstvu u Zagrebu smatraju isto. Iza svega, kažu, stoji ljubomora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnjih godina što god da dolazi iz Rusije uvijek se komentira na vrlo kritičan način i nažalost ova situacija sa cjepivom nije nešto drugačija. Ništa nismo drugo ni očekivali, kazao je glasnogovornik Veleposlanstva Rusije Dmitri Maltsev.

A na pitanje hoće li se on cjepiti kada ode u Rusiju odgovora: "Da, sigurno. S obzirom da je kćer našeg predsjednika sudjelovala na testiranju, i naš će ministar zdravstva sad uzeti cjepivo, ja tu ne vidim problem.  To ću napraviti čim prije i čim stignem u Rusiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatsku neće stići

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

No, rusko cjepivo neće stići u Hrvatsku, bilo učinkovito ili ne.

"Vjerojatno se radilo o nekom jako ubrzanom postupku tako da će biti potrebno dobiti još dodatne stručne i znanstvene informacije o njihovom postupku koje su proveli da bismo ga mogli relevantno komentirati, ali definitivno postoji sumnja na razini cijele društvene zajednice da je to bio prebrzi postupak", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je: "Hrvatska se predbilježila za milijon i pol doza cjepiva. Koje će to cjepivo biti ne odlučujemo mi niti s eto u ovom trenutku zna nego će to biti javna nabava koju će provesti Europska unija u momentu kad se cjepivo pojavi na tržištu".
A što kažu građani, hoće li se cijepiti ili ne, između ostalog pogledajte u prilogu. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo