'iz šupljeg u prazno' / Pitali smo građane kako štede: 'Iskreno, jedan mjesec platim režije, drugi ne'

Image

Stručnjakinja, pak, kaže da su na mjesečnoj razini mogu uštedjeti stotinjak kuna, što na godišnjoj razini može biti i do nekoliko tisuća."

6.9.2022.
20:20
VOYO logo

Struja, voda, grijanje. Kada se zbroje svi računi od proteklog mjeseca, na režije ovoj zagrebačkoj obitelji otpada više od 4300 kuna, gotovo 60 posto njihovog ukupnog kućnog budžeta.

Marija Pepelnjak iz Zagreba kaže: "Struja je poskupjela – postepeno, voda ide postepeno – sve se penje, što će nas čekati sljedeće ne znamo. Strepnja od mjeseca do mjeseca, od računa do računa." Uz druge troškove poput stambenog kredita, za život im ostane jedva nekoliko tisuća kuna. Prostora za uštede više nema. Ovakvih oznaka bit će sve više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz šupljeg u prazno, kako se kaže – na žalost drukčije ne možete. Bitno da nismo u nekim dugovima, ali jedva – baš jedva", govori Marija. Kako država, tako i narod – jedva! Sve je duža lista građana kojima je problem platiti režije. Carmen Lukina iz Zagreba također govori: "Ja iskreno, sam prisiljena jedan mjesec ne platiti, pa sljedeći mjesec platiti duplo režije, tako da bih djeci priuštila neke stvari."

Image
val poskupljenja /

Nekoliko manjih gradova i Split poskupljuju vrtiće: 'Poskupljenje od 150 kuna po djetetu velika je stvar'

Image
val poskupljenja /

Nekoliko manjih gradova i Split poskupljuju vrtiće: 'Poskupljenje od 150 kuna po djetetu velika je stvar'

Samo lani zbog neplaćenih računa za struju u tami je ostalo više od 30.000 obitelji, s toga i ne čudi što su brojni prisiljeni izabrati između plaćanja hrane i režija. Carmen govori: "Ja uz svu volju i želju ne znam gdje uštedjeti, gdje ušparati, što uskratiti, na što se fokusirati." Odgovor na to pitanje građani mogu besplatno dobiti u ovoj udruzi. Na jedan kućanski aparat zna otići i pola računa za struju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenka Kuhar, izvršna direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja, govori: "Ljudi dolaze s problemom potrošnje energije, ne mogu identificirati na što im odlazi energija, odnosno zašto su im računi toliko veliki, onda se primjerice ispostavi da imaju zamrzivač koji je star 30 godina i koji je veliki potrošač." Kada se već na cijene ne može utjecati, jedino preostaje, kažu u udruzi mijenjati navike. Miljenka Kuhar nastavlja: "Kućanstva sigurno na mjesečnoj razini mogu uštedjeti stotinjak kuna, što na godišnjoj razini može biti i do nekoliko tisuća."

Kod mnogih obitelji, već sada je za uštedu kasno. Marina Pepelnjak govori: "Ugradnja klime koja toplo-hladno radi, opet se pitam od kud da ja to investiram sad za jesen i zimu? Ne znam što ćemo, jednu ćemo sobu grijati i bit ćemo tamo gdje bude toplo. Ne znam, stvarno ne znam." Gotovo 15 posto Hrvata ne može podmiriti svoje troškove, europski prosjek je upola manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo