ODGOVORILI i s pantovčaka / Pitali smo stručnjake što misle o 'ljetu bez kravate': 'To je van svake pameti, stvarno Alan Fordovski'

'Tko hoda taj ne trči ili još bolje zdravije je piti jogurt nego naftu ili naftne derivate', rekao je stručnjak o Sancezovoj mjeri

31.7.2022.
8:00
VOYO logo

Zimi grijanje stupanj niže, ljeti hlađenje stupanj više. Španjolski premijer ima novu mjeru - štednja bez kravate.

"Želim da svi primijetite da ne nosim kravatu. To znači da svi možemo energetski štedjeti. Pitao sam ministre i javne dužnosnike, pitat ću i u privatnom sektoru, ako već nisu. Ako nije potrebno, nemojte nositi kravatu", smatra premijer Španjolske, Pedro Sanchez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S kravatom je došao nakon ove izjave u Beograd, ali bez se ipak pojavio navečer kao i srbijanski predsjednik. Pa je onda u BiH opet stigao s kravatom. I liječnici i stručnjaci složni: to nije mjera.

Image
DVOSTRUKI STANDARDI ČELNIKA /

Španjolski premijer zbog Vučića prekršio novu preporuku? Na sastanak došao s kravatom!

Image
DVOSTRUKI STANDARDI ČELNIKA /

Španjolski premijer zbog Vučića prekršio novu preporuku? Na sastanak došao s kravatom!

"Nema toga u stručnoj literaturi. Naš organizam sasvim uredno kontrolira tjelesnu temperaturu i regulira je putem kože u svim dijelovima tijela. Osloboditi se kravate da bi se manje trpilo vrućine i tako to je zaista van svake pameti", objašnjava Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno su populističke, stvarno su Alan Fordovske. To je onaj sistem – "tko hoda taj ne trči" ili još bolje "zdravije je piti jogurt nego naftu ili naftne derivate". Oni koji su nas doveli u te probleme, a to je prije svega politika. Oni nas trebaju i izvesti iz ove krize", tvrdi energetski analitičar, Igor Grozdanić.

Nema države koja ne brusi planove za zimu. Nijemci su u pandemiji pokazali da dobrovoljno poštuju mjere, pa se ne očekuje "toplotna policija". Radijatori i grijalice skoro su rasprodane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona treba biti u toplom, posebno zimi jer je jako stara", kaže Gull Akkamis iz Kölna.

"Mislim da je naša vlada postala previše ovisna o brojnim zemljama i to je sada veliki problem s kojim se suočavamo", tvrdi Paul Wieland iz Kölna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok francuska Vlada najavljuje planove za smanjenje potrošnje energije, aktivisti uzimaju stvari u svoje ruke.

"Mi znamo da je naša akcija simbolična, nećemo isključiti svjetla cijelog Pariza, ali ono što je važno je poruka", poručuje Kevin Ha iz Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuju zabranu svjetlećih izloga noću po prijetnjom kazne od 750 eura. I hrvatski ministar poziva na gašenje.

"Da nije svjetlo upaljeno ako ne mora biti upaljeno. Uređaje treba isključiti skroz iz napajanja. Sve ono gdje se može hodati treba hodati", govorio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali sve to već je poznato učenicima petog razreda iz Škole za život.

Ili kad je vruće skinite kravatu. Iz ureda premijera nam nisu ništa odgovorili, ali zato jesu iz onoga predsjednika Republike. Kažu ljeto bez kravate nije izmislio Sanchez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo