u idućih 10 dana / Pitanje referenduma: HDZ najavio da će uskoro biti pokrenuta inicijativa za promjenu Ustava

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Stav HDZ-a je da se referendum u Hrvatskoj treba učiniti transparentnijim i demokratskijim

13.6.2022.
21:41
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak u Požegi kako će stranka u idućih deset dana i formalno pokrenuti inicijativu za promjenu Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, vezano uz održavanje referenduma.

Nakon sjednice Kluba zastupnika u Požegi Bačić je izjavio novinarima kako je cilj tih promjena definiranje ustavnopravnog i zakonodavnog okvira za održavanje referenduma u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš je stav da se referendum u Hrvatskoj učini transparentnijim, demokratskijim i da bude lakše dostupan svim potencijalnim građanskim inicijativama i organizacijskim odborima.

Pojašnjava kako je, s obzirom na vrlo kompleksnu proceduru promjene Ustava, koja podrazumijeva tri rasprave u Hrvatskom saboru, cilj HDZ-a da već do ljetne stanke 15. srpnja, pokrene  inicijativu o promjeni Ustava, koju će voditi nadležni saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav. Na upit novinara kada bi realno moglo doći do ustavnih promjena Bačić navodi kako bi, prema hodogramu o kojemu se raspravljalo na razini Kluba zastupnika i vladajuće većine prva odluka o inicijativi za promjenu Ustava trebala biti donijeta u Saboru natpolovičnom većinom svih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SDP TRAŽI PRAVO ŽENE NA IZBOR /

Oporba s vladajućima o promjeni Ustava. Most sve nazvao nemoralnom ponudom. 'Ukrali su referendum'

Image
SDP TRAŽI PRAVO ŽENE NA IZBOR /

Oporba s vladajućima o promjeni Ustava. Most sve nazvao nemoralnom ponudom. 'Ukrali su referendum'

Nakon te odluke, koja bi trebala biti usvojena do 15. srpnja, na prvoj sjednici Sabora u rujnu krenuli bi s izradom nacrta promjena Ustava, i ako sve bude kako smo planirali, u jesenjem dijelu saborskog zasjedanja trebali bi usuglasiti i usvojiti promjene Ustava, za što je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika u Hrvatskom saboru, istaknuo je Bačić.

Ako ta dinamika bude usuglašena  vjerujem da bi na jesen mogli donijeti izmjene Ustava, dodao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica Predsjedništva stranke i požeško-slavonska županica Antonija Jozić kazala je kako se na radnom sastanku s gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem razgovaralo o ključnim temama za razvoj grada i Požeško slavonske županije, posebice o projektu brze ceste od Požege do spoja s autocestom A3, akumulaciji Kamenska te izgradnji nove škole i dječjeg vrtića u Požegi.

Dolazak predsjednika stranke i cijelog vrha HDZ-a u Požegu je još jedna snažna poruka Slavoniji, koja već osjeća rezultate rada HDZ-a kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kojim su osigurana značajna EU sredstva za pet slavonskih županija, dodala je Jozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednici su nazočili i predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, članovi Predsjedništva stranke te drugi stranački dužnosnici.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo