Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
vraćaju se strukovna zanimanja

Plaća u ovim zanimanjima je i 12.000 kuna, a posao zajamčen: 'Ti poslovi nisu ni teški ni prljavi'

Prvi put u posljednjih šest godina raste broj upisanih učenika u deficitarna zanimanja

Irena Pirjać/ 13.7.2019. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zidara, ali i medicinskih sestara u budućnosti će ipak biti. Barem ako je suditi prema preliminarnim rezultatima koji kažu da će ta zanimanja upisati dvostruko više srednjoškolaca nego lani.

''Imamo indicije da je povećani broj djece upisan upravo u ona zanimanja koja su gospodarstvu potrebna. Tu prvenstveno mislim na jedinstvene modele obrazovanja. I tu se prvi put nakon dugo vremena pokazuje trend porasta upisa u ta zanimanja'', ističe Božo Pavičin, voditelj Odjela za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Rezultati upisa u srednje škole bit će objavljeni u subotu. A što bi naši učenici najviše voljeli raditi, pokazuje broj prijava za pojedine strukovne programe: u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj županiji najviše se učenika prijavilo za medicinske sestre. Svoju budućnost u turizmu najviše vide učenici iz Primorsko-goranske i Dubrovačko-neretvanske županije.

U Brodsko-posavskoj županiji najviše se učenika prijavilo za strojarsko zanimanje CNC operatera, a u svim ostalim dijelovima Hrvatske najveći broj prijava stigao je u ekonomske škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Interes za gimnazije i dalje prednjači, a za neka se zanimanja prema broju prijavljenih učenika čini da su pred izumiranjem - poput bravara, autolimara, cvjećara ili krojača - za koje se u nekim županijama prijavio samo jedan ili nijedan učenik.

''Najmanje nam se upisuju upravo za autolimara i elektromehaničara. Nažalost, ne znamo baš prave razloge jer to su jako atraktivna zanimanja i prijeko potrebna danas u Hrvatskoj'', napominje Anto Delač, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole.

Upravo se čita

Image
LIGA NACIJA

Hrvatska je na Final Fouru: Saznajte tko prijeti Vatrenima i kad se borimo za titulu

Plaća u nekima od njih je i 12.000 kuna, a posao zajamčen. Škola se svim silama trudi privući učenike.

''Da ih osvijestimo da to nisu niže vrijedna zanimanja. Dapače, atraktivna zanimanja, niti teška, niti prljava'', napominje Delač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska se ove godine suočila s ozbiljnim nedostatkom radne snage. Dio u mirovinu, dio u inozemstvo, puno je radnika otišlo. A novi se ne školuju u zanimanjima kojih nedostaje.

''Ono što sljedeće radi Ministarstvo gospodarstva je stipendije koji oni daju upravo za deficitarna zanimanja. Za koje su rekli da će čak poduplati iznose, sa 750 kuna. To nije zanemariv poticaj za upis u školu'', napominje Pavičin.

Iako je interes za deficitarna zanimanja veći, bez stranih radnika u nekoj skoroj budućnosti ipak još - nećemo moći.

Irena Pirjać/ 13.7.2019. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
napadi na manjine

Eskalacija nasilja u Zagrebu! Više napada dogodilo se u tjedan dana: 'Za neke ovo nije siguran grad'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba