milijunaš iz europarlamenta / Plaćali ga za lobiranje, EU parlament to zabranjuje: Jakovčić tvrdi da nije prekršio propise

Jakovčića je izdašnom svotom nagradila finska tvrtka Afarak, a njegovi kolege tvrde – to je sukob interesa

3.9.2018.
19:08
VOYO logo

Milijun kuna - toliko je u tri godine IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić zaradio sa strane lobirajući za finsku tvrtku Afarak koja proizvodi legure. Otkrio je to sam Danko Končar čiji je Kermas u toj tvrtki imao 29 posto udjela. 

Kodeks ponašanja zastupnika u takvim je situacijama jasan: "Zastupnici ne smiju sudjelovati u plaćenom profesionalnom lobiranju povezanom s postupkom odlučivanja Unije!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovčić nam se javio SMS-om: "Nije bilo nikakvog lobiranja oko bilo kojeg zakona niti sam bilo kakav propis povrijedio." Ali IDS je - čim je Končar došao u Uljanik - od njega zatražio da se povuče.

"Mi kao IDS čim je gospodin Končar od strane Uprave Uljanika izabran za strateškog partnera zatražili smo da on otiđe iz NO, on je to i učionio i za nas je to završena priča", kazao je Valter Flego, župan istarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovčić je u međuvremenu odustao i od kandidature na idućim europskim izborima. Njegovi kolege objašnjavaju - članstvo u Nadzornom odboru je legalno, ali... "Postavlja se možda pitanje, s obzirom da on dolazi iz Istre, da se priča događa u Istri, možda je u nekom sukobu interesa, ali više moralnom nego zakonskom", tvrdi Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu.

Puno je oštrija Marijana Petir: "Smatram da su takvi angažmani nedopustivi te predstavljaju sukob interesa. Osuđujem ponašanje Ivana Jakovčića i smatram da Europski parlament treba provesti istragu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za političare u Hrvatskoj - posao u Europskom parlamentu i sam po sebi je kao dobitak na lutriji. Na mjesec prime oko 34 000 kuna plaće, a kad rade – dobiju i 2300 kn dnevnica! Do Brisela ili Strasbourga plaćen im je put biznis klasom u avionu ili prvim razredom u vlaku. 

Pokrivene su im 2/3 medicinskih troškova. Za troškove ureda i reprezentacije na mjesec dobiju oko 33 000 kn, a na raspolaganju im je i do 180 000 kn na mjesec za asistente. I dok je od Hrvata sa strane zarađivao još samo Jakovčić, to radi čak 30 posto europarlamentaraca iz drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ako se radi o lobiranju, ponavljam lobirati možemo - ali samo bez plaće i lobirati za interese vlastite države, građana ili eventualno građana EU", tvrdi Šuica. Sam Jakovčić poručuje optužbe na njegov račun su besmislice. O svojim poslovima i Uljaniku namjerava progovoriti kad stigne odluka Europske komisije.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo