GOTOVINA BYE, BYE / Plaćanje kazni 'na ruke' postaje prošlost, policajci će imati POS uređaje. Što ako nemate karticu? Znamo odgovor

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

POS uređaji se za naplatu novčanih kazni na terenu već koriste, ali...

23.6.2022.
9:04
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Plaćanje kazne za prometni prekršaj na ruke policijskom službeniku odlazi u povijest - od 1. srpnja novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu neće se moći platiti gotovinom. U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni.

Kako javlja Ministarstvo unutarnjih poslova, za tu su svrhu nabavili 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj hrvatskoj. POS uređaje će imati policijske ophodnje, motociklisti, ophodni brodovi ali i međunarodni granični prijelazi i policijske postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji", priopćili su iz MUP-a.

Image
Kamere, aplikacije /

Napravio si prometni prekršaj u Hrvatskoj i htio bi se izvući vani? E, toga više nema. Evo kako

POS uređaji se za naplatu novčanih kazni na terenu već koriste, no od 1. srpnja oni postaju jedino sredstvo plaćanja kazni na licu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se Potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

"Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000,00 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000,00 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000,00 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovicu iznosa", objašnjavaju iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti zato što nema karticu kod sebe ili zbog već nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obavijest o počinjenom prekršaju.

Smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin, u tom slučaju, kaznu umanjenu za polovicu iznosa plati u roku od tri dana od primitka Obavijesti o prekršaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo