Šef HGSS-a za RTL.hr / Planinari se ne drže upozorenja, moguće zatvaranje najopasnijih staza? 'U pitanju su životi. Nijedna ideja nije ekstremna'

Image
Foto: Milan Sabic/Tomislav Miletic/PIXSELL

U potrazi za nestalim Poljakom na Biokovu do sada je provedeno 6097 sati

11.8.2020.
15:30
Milan Sabic/Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Potraga za nestalim Poljakom, 40-godišnjim Lukaszom Dariuszom, koji je zadnji put viđen 31. srpnja i dalje traje. Dariusz je nestao na predjelu između Bukovca i Sv. Ilije na Biokovu. Za njim dosad bezuspješno traga više od 300 pripadnika HGSS-a koji uz pomoć dronova i helikoptera pretražuju svaki dio nespristupačnog terena Biokova, no i dalje nema nikakvih tragova. U potrazi također sudjeluju psi tragači i kolege iz GSS-a iz BiH. 

Iz HGSS-a poručuju da mogućnost preživljavanja nakon toliko dana praktički ne postoji, posebice uzevši u obzir trenutačne uvjete velikih vrućina i nedostatka vode. Teren će se i dalje pretraživati bespilotnim letjelicama, helikopterom HRZ-a, potražnim timovima te timovima sa specijalističkim zadacima koji će pretraživati najnedostupnije predjele Biokova, litice i kuloare. U potrazi cijelo vrijeme pomažu i planinari iz lokalnih društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UVIJEK U AKCIJI /

Spuštala se strmom padinom na nepristupačnu plažu i ozlijedila gležanj: U pomoć priskočio HGSS

Image
UVIJEK U AKCIJI /

Spuštala se strmom padinom na nepristupačnu plažu i ozlijedila gležanj: U pomoć priskočio HGSS

Temperature dosežu i 50 Celzija

Hrvatska gorska služba spašavanja stalno upozorava da je teren na Biokovu izrazito surov i strmovit, a potragu dodatno otežavaju i vremenski uvjeti zbog kojih na Biokovu kamenje doslovno gori. Vrućine su neizdržive, a temperatura doseže čak 50 stupnjeva. Područje pretrage jedno je od najopasnijih dijelova Biokova.

Ovo je, nažalost, samo jedna u nizu nesreća koje su se u posljednjih 10 godina dogodile upravo na Biokovu. Pročelnik HGSS-a Josip Granić u razgovoru za RTL.hr izjavio je da je od 2010. godine do danas zabilježeno 86 akcija na području Biokova, a u istom vremenskom razdoblju dogodilo se pet smrtnih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nestanka nesretnog Poljaka zbog kojeg je pokrenuta jedna od najopsežnijih akcija koju su dosad imali, voditelj potrage Ante Kukavica i HGSS ozbiljno razmatraju zatvaranje najopasnijih staza na Biokovu jer se planinari, unatoč detaljnim i jasno označenim upozorenjima i dalje ne pridržavaju preporučenih mjera i savjeta za sigurnost.

Granić kaže da se o zatvaranju staza počelo ozbiljno raspravljati čim je nesretni Poljak nestao. "Mi ćemo sad svakako i to smo planirali odmah na početku ove potrage, napraviti jednu analizu riskantnog područja i to je upravo ono što je kolega Kukavica i rekao. Znamo gdje se nešto učestalije događa u odnosu na neka druga područja. Napravit ćemo analizu tih staza, naravno u suradnji i dogovoru s Parkom Biokovo, ako je riječ o području parka i u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom, ali i društvima koja upravljaju tim stazama. Svakako ćemo morati i s lokalnom turističkom zajednicom osjetno poraditi na sigurnosti tih staza", izjavio je pročelnik Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje znači li to da će se povećati broj oznaka i upozorenja na samim stazama, Granić je istaknuo činjenicu da su one ionako relativno dobro označene. "Postoje oznake i čak gradacija po težini pojedine staze. Postoje i dodatna upozorenja da su neka područja smrtonosno opasna ako se zaluta. Sve te stvari zasada postoje, međutim, očito ćemo ih morati dodatno pojačati i potencirati. Ostaje utvrditi hoće li spomenuta analiza pokazati da ćemo morati dati preporuku sa sigurnosne strane da se određene staze na Biokovu zatvore tijekom ljeta, a to ćemo svakako napraviti tijekom ovog tjedna", rekao je Granić.

'U pitanju su ljudski životi, nijedna ideja nije ekstremna'

Također napominje da se sigurnosna pravila o mjerama i pravilima ponašanja osoba koje sudjeluju u aktivnostima na planinama i drugim nepristupačnim područjima nalaze na službenim stranicama HGSS-a te da svatko može vrlo jednostavno doći do svih preporuka. Neki od glavnih savjeta su: informirati se o karakteristikama područja, o vremenskoj prognozi u razdoblju planiranog boravka, imati odgovarajuću odjeću i obuću sukladnu godišnjem dobu i temperaturama, ali i nositi rezervu istih, nositi malu osobnu prvu pomoć, obavijestiti obitelj o planiranom boravku itd. Dokument sa svim preporukama HGSS-a u cijelosti možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga za Poljakom će se nastaviti, ali u manjem intenzitetu. Svi uključeni u potragu svjesni su da je iz dana u dan nade sve manje, a Granić ističe da je na terenu do sada, kad se zbroje ljudi i prosječno trajanje potrage, na terenu provedeno ukupno 6097 sati. Međutim odustajanje zasad nije opcija. "Za sada nažalost nema nikakvih novosti. Potraga se nastavlja, ali s manjim intenzitetom. Sljedeći koraci koji se odvijaju paralelno s traganjem su opetovana i detaljna analiza svega do sada i na osnovi te analize izradit ćemo plan za dalje. Radi se o ljudskim životima i nijedna ideja nije ekstremna", istaknuo je Granić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo