HGSS OBJAVIO NOVI APEL / 'Planirajte izlet onako kako biste planirali svoje vjenčanje. Sigurnost počinje s vama'

Image
Foto: RTL / HGSS

Važno je znati razliku između planiranog izleta i bezumnog lutanja

17.8.2020.
13:00
RTL / HGSS
VOYO logo

Koliko je je puta potrebno alarmirati, moliti, upozoravati, savjetovati? - pitaju se HGSS-ovci i HGSS-ovke, a i ne samo oni, pogotovo nakon dana kao što što je bila jučerašnja nedjelja u kojem je samo tijekom jednog dana ekipa iz Makarske odradila četiri akcije spašavanja i tako spriječila moguće kobne nesreće.

Image
Šef HGSS-a za RTL.hr /

Planinari se ne drže upozorenja, moguće zatvaranje najopasnijih staza? 'U pitanju su životi. Nijedna ideja nije ekstremna'

Image
Šef HGSS-a za RTL.hr /

Planinari se ne drže upozorenja, moguće zatvaranje najopasnijih staza? 'U pitanju su životi. Nijedna ideja nije ekstremna'

HGSS-ovci kažu i dobro je poznato da imaju srca pomoći i to radosno čine, ali ne mogu iznad svojih mogućnosti i ističu da će im biti žao ako zbog neodgovornih neće moći pomoći onima kojima je potrebna njihova pomoć, a koji nesreću nisu sami uzrokovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je HGSS danas, u svojem poznatom stilu, objavio novu infografiku i apel svima koji kane u avanturu ne razmišljajući koje bi sve posljedice mogala imati: ''Planirajte
izlet onako kako biste planirali svoje vjenčanje. Ne ostavljajte nikakve šanse za najgori scenarij. Znajte razliku između planiranog izleta i bezumnog lutanja. Sigurnost počinje s vama''.

Image
Foto: HGSS
Image
Foto: HGSS

Podsjetimo, pripadnici i pripadnice makarskog HGSS-a i dalje tragaju za nestalim poljskim državljaninom na Biokovu, a u nedjelju su, na stazi prema Sv. Iliji, naišli na dvije strane državljanke – majku i osmogodišnju kći – kojima su pomogli sići s planine. Obje su bile bez dovoljne količine vode i neadekvatno opremljene, a s obzirom na to da kći nije bila fizički spremna za nastavak putovanja, članovi HGSS-a su je većim dijelom nosili na silasku s planine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim djevojčice i njene majke, također su krenuli spašavati troje planinara oko Živogošća, od kojih je jedan bio dehidriran. Otac, majka i dijete, sve strani državljani,  zaustavili su spašavatelje i rekli da su jako umorni i dehidrirani te da se otac jako loše osjeća zbog bolova u predjelu abdomena. Odmah po saznanju spašavatelji su ih dopratili do vozila te odvezli do hitne medicinske pomoć gdje im je pružena daljnja medicinska skrb.

U međuvremenu, su dobili dojavu i da majka i njezin sin, negdje iznad mjesta Živogošće – Strnj, više ne mogu nastaviti put i da su dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani. Odmah po dojavi alarmirani su svi raspoloživi spašavatelji HGSS stanice Makarska koji u tom trenutku nisu bili na Biokovu te helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom letača spašavatelja iz Divulja. Također je alarmirana ispostava HGSS stanice Split iz Omiša. Unesrećeni su nakon rehidracije i okrjepe izvučeni helikopterom iz zraka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz makarskog HGSS-a izvijestili su da se takve situacije događaju gotovo svakodnevno, unatoč svim upozorenjima i apelima pa je HGSS danas opet podsjetio kako se dobro pripremiti za put u planine.

  • Jedan od češćih uzroka pokretanja akcija u ljetnim mjesecima je dehidracija. Kada osoba dehidrira, javljaju se simptomi poput glavobolje, umora i slabosti, grčeva u udovima, mučnine i povraćanja, čime se gubi dodatna tekućina. Osoba postaje smetena, gubi sposobnost orijentacije i samostalnog kretanja.
  • Šetanje izvan markiranih staza može dovesti do gubljenja, a neodgovarajuća oprema može vas izložiti neprimjerenim vremenskim uvjetima. Za svaki planinarski izlet oprema, odjeća i obuća su itekako važni čimbenici koji mogu utjecati na sprečavanje nesreće. Dakle, kvalitetne gojzerice na noge, a ne sandale ili japanke.
  • Jedno od osnovnih pravila planinarenja jest da se nikada na planinu ne ide sam ili sama, da se o putu kretanja obavijesti bližnje i da se upisuje u knjigu posjetitelja u planinarskim domovima, skloništima i na vrhovima.
  • Sa sobom treba ponijeti dovoljnu količinu vode i hrane, malu prvu pomoć, baterijsku svjetiljku, planinarsku kartu, a važno je svakako misliti i na to da je baterija mobitela napunjena kako biste mogli pozvati pomoć u slučaju nesreće (112) i da bi vas HGSS-ov tim mogao što prije pronaći i pružiti vam pomoć.
  • Odjeća treba biti slojevita i trebate imati jaknu za zaštitu od kiše zbog naglih promjena vremena, ali s obzirom na to da su ljeta iznimno vruća potrebno je i dobro se zaštititi od sunca radi sprečavanja sunčanice, a u konačnici i dehidracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo