Tjedna prognoza željke pogačić / Planirate li na put, očekujte probleme: Prvi dani proljeća bit će sunčani, ali zbog vjetra i hladniji

Image
Foto: Igor Kralj/Patrik Macek/ Grgo Jelavić/Pixsell

Posljednji dani kalendarske zime donose još jednu marčanu buru, jutarnje mrazeve, kišu i hladnoću

18.3.2019.
16:50
Igor Kralj/Patrik Macek/ Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Bliži se prvi dan proljeća, kalendarski, onaj kojega smo naučili još u vrtićima i koji najčešće nastupa posljednji, tek nakon klimatološkog, ali i sinoptičkog početka novog godišnjeg doba.

Proljeće astronomski počinje u srijedu, 20. ožujka, u 22 sata i 58 minuta. Taj se dan naziva i ravnodnevnicom jer tog dana noć i dan traju jednako dugo, a nakon toga svijetli dio dana postaje sve dulji. Za nas to znači i više sunčeve energije, odnosno više topline. I upravo u skladu s kalendarom, od srijede će ponovno biti sve toplije. No, posljednji dani kalendarske zime donose još jednu marčanu buru, jutarnje mrazeve, kišu i hladnoću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Većina će oborina pasti danas poslijepodne, ali bi vam kišobran mogao trebati i sutra. Slabu kišu u utorak prijepodne možete očekivati još u rijetkim dijelovima središnje Hrvatske i ponegdje u Slavoniji. Nakon današnjih dvadesetak litara po četvornom metru, sutra će pasti svega još litara - dvije. Ozbiljnija kiša očekuje se u unutrašnjosti Dalmacije gdje tek sutra zapravo i stiže glavnina ove željno očekivane oborine. U Gorskom kotaru i Lici padat će snijeg pa se do podneva može skupiti još nekoliko centimetara novog snježnog pokrivača. Zajedno s današnjim, u gorskim će područjima snježni pokrivač biti debljine od 10 do 25 centimetara. Poslijepodne će oborine prestati i oblaci se postepeno sa sjevera raskidati.

Srijeda će osvanuti u pravom proljetnom sunčanom ruhu. Tako sunčano, pretežno vedro i suho zadržat će se do kraja radnog dijela tjedna, a najvjerojatnije i tijekom vikenda. Međutim, jutra će biti hladna. Sutra se mali minusi očekuju u gorju, a u srijedu i četvrtak i u ostatku unutrašnjosti. Tlo će biti mokro od kiše i snijega pa svakako valja računati na pojavu mraza. Ni danju neće biti toplo. Uz temperaturu od 9 do 13 °C i hladan sjeverac, trebat će vam zimska jakna i šal. Tek u četvrtak će vjetar oslabjeti, a od petka će se temperatura ponovno penjati iznad 15°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Nakon što obilno natopi zemlju koja je od početka ožujka dobila samo 10 do 30 % uobičajene količine oborine, kiša će na sjevernom Jadranu prestati do sredine utorka. Na srednjem i južnom Jadranu još će povremeno padati sve do kraja dana, a potpuno će prestati tek u srijedu ujutro. Druga marčana bura koja se upravo diže u sjevernom Primorju, potrajat će dulje od dvije prethodne. Duž cijele se obale očekuju olujni udari, a na uobičajenim burovitim dionicama pod Velebitom, Mosorom i Biokovom na mahove će dosezati i orkansku snagu od 115 i više kilometara na sat. Ako ste planirali krenuti na put, budite spremni na prekide nekih pomorskih i prometnih linija.

Prvi dani proljeća na moru će biti sunčani i suhi, a zbog vjetra ponovno i osjetno hladniji. U srijedu i četvrtak trebat će vam ponovno kaput, a akumulacione peći morat ćete puniti još nekoliko dana. Krajem tjedna će vjetar oslabjeti pa će petak i subota biti ugodniji i topliji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnije o vremenu i vremenskim (ne)prilikama donosimo svakodnevno u 16:30 i 18:30 unutar informativnih emisija RTL Vijesti i RTL Danas.  Pratite nas i na Facebook stranici RTL Vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo